DUSZONA PAPRYKA Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
Kolejne ,smaczne danie z udziałem papryki .Wersja lekka dla tych co lubią dbać o sylwetkę.
8 małych papryk zielonych
50 dag.miesa mielonego z indyka
2 cebule czerwone
1 białko
2 ząbki duże czosnku
sól,pieprz,majeranek,bazylia,natka pietruszki,
1 łyżka startego żółtego sera light
Sos Pomidorowy :
******************************
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobiną wody do jej rozrobienia
1 szkl.rosołu
sól, cukier ,sok z cytryny
************************************
1 . Przygotować sos - zagotować rosół ,dodać sól,cukier , sok z cytryny .Zagęszczać będziemy dopiero jak już papryki się podduszą.
2 . Paprykę umyć ,odciąć górę tam gdzie jest ogonek ,denko zachować ,wydrążyć.
3 .Mięso mielone doprawić ,wymieszać z białkiem i podsuszoną lekko na oliwie z oliwek cebulą, wsypać natkę pietruszki drobno posiekaną.
4 .Wszystko dokładnie wymieszać .
5 .Wydrążone papryki posolić ,napełnić nadzieniem , posypać odrobiną wierzch serem ,ułożyć ciasno w rondlu ,zalać sosem pomidorowym ( do 3/4 jej wysokości ), przykryć papryki odciętymi denkami .
6 . Całość gotować na małym ogniu do miękkości .W razie potrzeby dorobić sosu i dolać , gdy sos zgęstnieje można dolać wody.Na koniec papryki wyjąć ,ułożyć na dużym talerzu ,posypać natką pietruszki.Sos jak potrzeba ,zagęścić mąka ziemniaczana.Smacznego!.
Komentarze
Prześlij komentarz