Chili Con Carne



 Chili z mięsem,  moja ulubiona potrawa która  często gości w moim domu.Jest to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej często spotykanej w barach amerykańskich i fastwoodach.Polecam zrobić jej więcej i zamrozić będzie jak znalazł , kiedy będziemy potrzebować coś ugotować na szybkiego .A już w przygotowaniu na blogu będzie z tym farszem przepyszna zapiekanka. 
                    


25 dag.mięsa mielonego wołowego 
1 czerwona papryka
1 cebula
Fasola czerwona z puszki
Świeża papryczka chili 2 szt.
3 ząbki czosnku
Kumin 0.5 łyżeczki
Suszona.kolendra
Oliwa
1 łyżeczka oregano suszonego
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
Pieprz zwykły
Puszka pomidorów z puszki krojone
Sól 
Bulion wołowy
Miseczki serowe do Taco
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie.
Czosnek posiekać drobno dodać wraz z oregano do cebuli.Po chwili dodać kumin oraz mielone mięso.
Smażymy na średnim ogniu aż mięso zmieni kolor.
Wlewamy na patelnię pomidory z zalewą oraz bulion wołowy.
Doprawiamy posiekaną drobno papryczkę chili (świeżą), solą ,pieprzem cayenne i zwykłym.Dusimy na małym ogniu ok.20 minut.
Czerwona paprykę myjemy , usuwamy nasiona i kroimy ja w kostkę.Dodajemy ja wraz z fasolą z puszki  do reszty potrawy i jeszcze dusimy ok.10 delikatnie wymieszać .Podajemy w miseczkach Taco lub z tortilią lub ryżem.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty