Chleb na Majonezie




Pyszny ,pachnący domowy chleb  z dodatkiem majonezu.Jest to najlepsze pieczywo jakie do tej pory upiekłam.Mięciutki , sprężysty i długo zachowuje świeżość .




400 gr.Mąki pszennej
1 szkl.ciepłej wody
2 kopiaste łyżki majonezu
1 op.suchych drożdży (7gr.)
0.5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać mąkę , sól , drożdże ,cukier . Wymieszać. Następnie dodać wodę, majonez i olej .
Połączyć składniki wyrabiając ciasto . Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanej olejem foremki.Zostawiamy chleb jeszcze na 20 minut smarując lekko wodą .Chleb możemy też posypać np.kminkiem lub makiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.Studzimy na kratce.

Komentarze

Popularne posty