Chleb Tostowy
450 gr . Mąki pszennej
175 ml . Wody ciepłej
125 ml . Mleka tłustego 2%
10 g . Suchych drożdży
3 płaskie łyżki masła
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać mąkę , suche drożdże ,sól ,mleko,wodę letnią ,cukier i wymieszać .Wyrabiamy ciasto 10 minut.Na koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i zostawiamy ciasto na 1 godzinę smarując je odrobiną oliwy .
po tym czasie wyrzucamy ciasto na stolnicę i chwilę zagniatamy .Wałkujemy na prostokąt o wymiarze 40/25 cm .
Zawijamy ciasto w rulon i przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.Przymrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do podrośnięcia .Pieczemy 30minut w 180 st.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz