Chleb Tostowy



 Delikatny chlebek , świetny do zapiekania z serem i warzywami ,pachnący na całą kuchnię jak chleb z piekarni dopiero wyjęty z pieca .Świetny dla osób z chorym żołądkiem i na diecie .Pyszny z  różnymi pastami  .Polecam przepis.

450 gr . Mąki pszennej
175 ml . Wody ciepłej
125 ml . Mleka tłustego 2%
10 g . Suchych drożdży
3 płaskie łyżki masła
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypać mąkę , suche drożdże ,sól ,mleko,wodę letnią ,cukier i wymieszać .Wyrabiamy ciasto 10 minut.Na koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i zostawiamy ciasto na 1 godzinę smarując je odrobiną oliwy .
po tym czasie wyrzucamy ciasto na stolnicę i chwilę zagniatamy .Wałkujemy na prostokąt o wymiarze 40/25 cm . 
Zawijamy ciasto w rulon i przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.Przymrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do podrośnięcia .Pieczemy 30minut w 180 st.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty