Domowa Szynka Parzona i Wędzona Dymnym Płynem w Piekarniku








Wędlina dla.osób ,które nie mają w mieszkaniu możliwości wędzenia , a chcą się cieszyć pyszną wędzonką z piekarnika.
Do tej pory muszę się przyznać , że nie przepadałam za domowymi wędlinami.Dlaczego ? Bo wszystkie były suche , i jakieś bez smaku i oczywiście brak dymku z wędzenia :).W tym przepisie od koleżanki wprowadziłam wędzenie dymem wędzarniczym.I muszę przyznać  , że trafiłam na swoją wędlinkę , taką jaka mi smakuje . Szyneczka jest peklowana w solance , potem parzona w gorącej wodzie , a na końcu dymiona w piekarniku.W końcu z tego wyszła fajna zabawa w kuchni , kiedy możemy łączyć przyjemne z pożytecznym .Osobiście wam ją polecam.Wiadomo , nie wychodzi tak pachnąca świeżymi zrębkami , ale  jest czuć dym jakby szynka była lekko wędzona . Wszystko  to , że szynka wyszła soczysta ,mięciutka i pachnąca dymkiem , warte było mojej pracy i czasu .

                        
Peklosól do nastrzykiwania mięsa :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
0.5 szkl.wody
25 g.peklosoli 
Strzykawka z igłą do nastrzykiwania
Większy kubek
:::::;::::::::::::::::::::::::::::
Szynkę owiązać lub włożyć w siatkę. 
Wodę mieszamy z dokładnie odmierzoną peklosolą.
Naciągnąć do strzykawki i miejsce koło miejsca nastrzykujemy całe mięso .W ten sposób mięso będzie miało odpowiedni kolor i troszkę nam dłużej poleży w lodówce niż gdybyśmy zrobili to tylko na soli .

Zalewa do peklowania :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 
1 litr wody
3 ząbki rozgniecione czosnku
2 łyżki majeranku
5 kulek czarnego pieprzu
3 kulki ziela angielskiego
5 kulek jałowca
50 g.peklosoli
5 listków laurowych
Naczynie odpowiadające wielkością szynki
:::::;::::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wszystkie produkty ze sobą dokładnie wymieszać , zagotowač przez 5-10 minut.ostudzić .Mięso nastrzyknięte ułożyć w naczyniu odpowiedniej wielkości jak szynka i zalać mięso zalewą.
Peklujemy szynkę 5 dni odwracając ją codziennie , żeby mogła z każdej strony się zapeklować.I tak zostawiamy ją na te dni w lodówce .Po tym czasie mięso wyjmujemy ,płuczemy dokładnie i osuszamy.

Woda do parzenia mięsa :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Garnek wielkości  odpowiadającej szynce 
2 litry zimnej wody
1 łyżka soli
1- 2 łyżki majeranku
2 ziela angielskie
 3 liście laurowe
2 łyżki majonezu
5 kulek jałowca lub łyżeczka mielonego
3 ząbki czosnku rozgniecionego
Termometr do mięsa
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wlać wodę do miski i wszystkie produkty ,dokładnie wymieszać.Szynkę umytą z peklowania wkładamy do garnka ,zalewamy ją przygotowaną zalewą tak aby zalewa dokładnie zakryła mięso ,przykrywamy  pokrywką i zagotowujemy  ,zmniejszamy gaz i parzymy szynkę w temperaturze 75-80 stopni przez 8 minut.
Wszytko to najlepiej zacząc robić rano .!
Teraz gasimy gaz i zostawiamy szynkę w garnku pod przykryciem na 6-7 godz.i znów zagotowujemy wodę ,zmniejszamy gaz i parzymy kolejne 8 minut.
Potem czasie gasimy gaz i zostawiamy szynkę w garnku już do rana pod przykryciem.
Po tym czasie wyjmujemy szynkę ,osuszamy ręcznikiem papierowym i włączamy piekarnik na 50 stopni.
Szynkę smarujemy dymem wędzarniczym ( nie dolewamy do niego wody !).i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.Tę czynność powtarzamy jeszcze dwa razy smarując szynkę z każdej strony i po godzinie ją jakby suszymy .( Suszenie wynosi całkowite 3 godz.)
Wyjmujemy z piekarnika i wieszamy gdzieś żeby nam ostygła i do lodówki 
Możemy już ja podawač .Smacznego.
 

  

Komentarze

Popularne posty