Domowe Sajgonki



 Ostatnio skupiłam się na kuchni Azjatyckiej.Pierwszym przepisem ,którym chcę się z Wami podzielić , są Sajgonki z mięsem wieprzowo - wołowym i makaronem .


1 op.papieru ryżowego 
1 marchewka pokrojoną w cienkie paski
                                   0.5 op.makaronu ryżowego ( często też używam makaronu z zupek chińskich :) ) jak akurat go nie mam w domu.

30 gr.namoczonych , odcedzonych i pokrojonych w paski grzybków mun .

0.5 kg.mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 
1 mała cebulka pokrojoną w kostkę .
3 ząbki czosnku posiekanego drobno
4 cm. świeżego imbiru startego na tarce 
Świeża kolendra posiekana drobno
1 papryczka chili  pokrojoną w plasterki lub w drobną kostkę jak kto lubi
Otarta skórka z limonki
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ( często też wykorzystuje przyprawy z zupek chińskich )
1 lub 2 jajka
Olej do smażenia 
::::::::::::::::::::::::::::::::::. :::::::::::::::::
Na gorącej patelni z oliwą podsmażyć cebulkę ,czosnek , marchew , imbir i chili .Gdy cebula się że złoci dodajemy mięso i smażymy dopóki mięso nie będzie usmażone .
Usmażony farsz przekładamy do większej miski .
Grzyby mun namoczyć ,odcedzić jak potrzeba pokroić w cienkie paseczki .Dodać do farszu mięsnego .
Makaron przygotować jak w.przepisie ,odcedzić i pokroić na małe kawałki .Też dodać do farszu .
Wszsytko ze sobą wymieszać dodając roztrzepane jajko lub jajka ,przyprawę 5 smaków ,kolendrę i skórkę z limonki .
Papier ryżowy układamy na desce o delikatnie zwilżyć ciepła wodą .Na papier kłaść po łyżce farszu i zawijać jak krokiety .
Smażyć na głębokim tłuszczu na małym ogniu na złoty kolor.Podajemy z ulubionym sosem .Smacznego.

Ps.Można użyć warzyw z gotowej mieszanki chińskiej podsmażonej z mięsem .










                                     

Komentarze

Popularne posty