Domowy Kebab.



 Dziś kochani na blogu -domowy kebab .Przepis z vloga " Policzona Szama ".

 Przepis pełny smaku mięsa i warzyw ,  łechcący nasze polskie podniebienia

 

.

Ciasto na Bułkę do Kebaba :

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

400 gr. mąki

ciepła woda 150 ml.

                        100 gr. naturalnego jogurtu

                           10 gr. soli

                             10 ml. oliwy

                            25 gr . drożdży świeżych lub 7-8  gr . suchych 

                                Dodatkowo : żółtko jajka do posmarowania bułki 

                           oraz do posypania bułki nie wielka ilość sezamu.

             ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,dodajemy sól . Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy jedną łyżkę  mąki z  przygotowanej w misce . Dokładnie mieszamy  do momentu aż nie będzie żadnych grudek z drożdży i mąki .Odstawiamy na 5 lub 10 minut by zaczyn się aktywował.

Teraz wlewamy po tym czasie zaczyn do miski z mąką i solą  ,dodajemy jogurt naturalny i oliwę .Mieszamy i zagniatamy ciasto , które będzie się do rąk lepić i wyrabiamy na gładkie ciasto ok 15 minut lub mikserem 10 minut.

Na dno miski wlewamy odrobię oleju i rozprowadzamy po ściankach miski i wtedy wkładamy do niej gotowe ciasto  i przykrywamy folią lub ściereczką. Zostawiamy tak ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.



Po godzinie szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz włączamy piekarnik 200 st. góra -dół ( u mnie największa w piekarniku jest 160 st. więc taką ustawiłam  temperaturę u innych może to być 180 st . ) Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę z papierem ,lekko je rozklepujemy dłonią na placek  śr.28 .Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.

Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika i pieczemy ok . 20 - 25  minut na złoty kolor . 

Ciasto wyciągamy i lekko go studzimy .Kroimy  je na 4 części (bułki możemy mrozić ).

Przygotowanie mięsa do Kebaba :

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 100 gr . indyka piersi

                                                        50 gr . mięsa z uda kurczaka  ( usunąć tłuszcz )

                                                         5 ml . oliwy

                                                         przyprawę złocisty kurczak  2-4 gr. 

                                                          Garam masala 2-4 gr. 

           Mięso kroimy w cienkie paski.     Do mięsa dodajemy oliwę i przyprawy . dokładnie wymieszać i zostawić do zamarynowania . Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy gotowe mięso .Smażymy na złoty kolor . Studzimy.

Sos do Kebaba :

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

                     SKYR 150 .gr 

                          jogurt rzadki naturalny 100 gr . 

                            majonez 50 gr . 

                             czosnek świeży wyciśnięty 1-2 ząbki

Sos dokładnie mieszamy .Najlepiej taki sos przygotować dzień wcześniej aby smaki się ze sobą przegryzły  i do lodówki .

Warzywa :

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 sałata lodowa 

poszatkowana drobno czerwona kapusta 

pomidor  plasterki

plastry czerwonej cebuli 

plasterki ogórka zielonego


      Przygotowanie  Kebaba : 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bułki kroimy w formie kieszonki  . Nakładamy na dno sos  , czerwona kapusta , sałata lodowa , mięso , sos  , pomidor  , ogórek , czerwona cebulka i gotowe  .Smacznego . 

                   

                            

                            

                                  

                                                      




Komentarze

Popularne posty