Domowy Kebab.
Dziś kochani na blogu -domowy kebab .Przepis z vloga " Policzona Szama ".
Przepis pełny smaku mięsa i warzyw , łechcący nasze polskie podniebienia
.
Ciasto na Bułkę do Kebaba :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
400 gr. mąki
ciepła woda 150 ml.
100 gr. naturalnego jogurtu
10 gr. soli
10 ml. oliwy
25 gr . drożdży świeżych lub 7-8 gr . suchych
Dodatkowo : żółtko jajka do posmarowania bułki
oraz do posypania bułki nie wielka ilość sezamu.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,dodajemy sól . Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy jedną łyżkę mąki z przygotowanej w misce . Dokładnie mieszamy do momentu aż nie będzie żadnych grudek z drożdży i mąki .Odstawiamy na 5 lub 10 minut by zaczyn się aktywował.
Teraz wlewamy po tym czasie zaczyn do miski z mąką i solą ,dodajemy jogurt naturalny i oliwę .Mieszamy i zagniatamy ciasto , które będzie się do rąk lepić i wyrabiamy na gładkie ciasto ok 15 minut lub mikserem 10 minut.
Na dno miski wlewamy odrobię oleju i rozprowadzamy po ściankach miski i wtedy wkładamy do niej gotowe ciasto i przykrywamy folią lub ściereczką. Zostawiamy tak ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz włączamy piekarnik 200 st. góra -dół ( u mnie największa w piekarniku jest 160 st. więc taką ustawiłam temperaturę u innych może to być 180 st . ) Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę z papierem ,lekko je rozklepujemy dłonią na placek śr.28 .Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika i pieczemy ok . 20 - 25 minut na złoty kolor .
Ciasto wyciągamy i lekko go studzimy .Kroimy je na 4 części (bułki możemy mrozić ).
Przygotowanie mięsa do Kebaba :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
100 gr . indyka piersi
50 gr . mięsa z uda kurczaka ( usunąć tłuszcz )
5 ml . oliwy
przyprawę złocisty kurczak 2-4 gr.
Garam masala 2-4 gr.
Mięso kroimy w cienkie paski. Do mięsa dodajemy oliwę i przyprawy . dokładnie wymieszać i zostawić do zamarynowania . Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy gotowe mięso .Smażymy na złoty kolor . Studzimy.
Sos do Kebaba :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
SKYR 150 .gr
jogurt rzadki naturalny 100 gr .
majonez 50 gr .
czosnek świeży wyciśnięty 1-2 ząbki
Sos dokładnie mieszamy .Najlepiej taki sos przygotować dzień wcześniej aby smaki się ze sobą przegryzły i do lodówki .
Warzywa :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
sałata lodowa
poszatkowana drobno czerwona kapusta
pomidor plasterki
plastry czerwonej cebuli
plasterki ogórka zielonego
Przygotowanie Kebaba :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bułki kroimy w formie kieszonki . Nakładamy na dno sos , czerwona kapusta , sałata lodowa , mięso , sos , pomidor , ogórek , czerwona cebulka i gotowe .Smacznego .
Komentarze
Prześlij komentarz