Hamburger Domowy według pana Tomasza Strzelczyka
Ciasto na bułki do hamburgera :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
375 gr . +15 gr . mąki pszennej
250 ml . podgrzanego mleka
5 gr . suchych drożdży
35 gr . masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania bułek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do szklanki z ciepłym mlekiem wsypać drożdże , cukier .wymieszać , odstawić do wyrośnięcia na 10 minut . Do miski wsypać przesianą mąkę , sól , przygotowany zaczyn z drożdży i wyrobić lekko .Masło stopić i na koniec wyrabiania dodajemy do ciasta .Odstawiamy wyrobione ciasto na 1 godzinę przykryte ściereczką . Po godzinie czasu wyłożyć ciasto na stolnicę .Podzielić na dwa kawałki lub cztery ( ja podzieliłam na 4 bo dwie buły byłyby za duże )Uformować z kawałków bułki i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem .Nagrzać piekarnik na 200 st.lub 180 st.w zależności od kuchenki i piec ok 40 minut na złoty kolor .
Konfitura z cebuli i boczku :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
200 gr . wędzonego boczku
4 cebule
150 gr . pomidorów z puszki
1 łyżka miodu
50 ml . octu balsamicznego
chili jeśli lubicie pikantnie ( ja dodałam jeszcze papryczki jalapeno )
sól i pieprz
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na gorącą patelnię i wytopić .W między czasie posiekać cebulę w pióra i dodać ją jak boczek będzie na patelni rumiany i chrupki .
PO dodaniu wszystko wymieszać przyprawiając miodem , octem balsamicznym ,chili , pomidorami z puszki i solą i pieprzem .
Odstawić do ostygnięcia .
Przygotowanie mięsa :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
800 dag . mielonej wołowiny
sól i pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso przyprawić i wyrobić . Uformować okrągłe , płaskie kotlety .Usmażyć na patelni .
Dodatki ;
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
sałata
plasterki ogórka konserwowego
majonez
ketchup
ser topiony w plastrach
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bułki po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół w poprzek i podpiekamy na patelni .. Na dolną połówkę nakładamy keczup , konfiturę z cebuli . kotlet , ser topiony, znów konfiturę ,sałatę ,plasterki ogórka i górną połówkę bułki z majonezem i gotowe . Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz