Hamburger Domowy według pana Tomasza Strzelczyka



 Muszę przyznać , że przepis bardzo mi się spodobał. Kilka już przepisów pana Tomasza S. robiłam w swojej kuchni i wszystkie wyszły wspaniale i  smacznie. Pan Tomasz ma wybitny smak i umie z najmniej ciekawego przepisu zrobić majstersztyk  danej potrawy .


Ciasto na bułki do hamburgera :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 375 gr . +15 gr . mąki pszennej
250 ml . podgrzanego mleka 
                                          5 gr . suchych drożdży 
                                           35 gr . masła
                                           1 łyżka cukru 
                                            1 łyżeczka soli
                                              jajko do posmarowania bułek
                                        :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do szklanki z ciepłym mlekiem wsypać drożdże , cukier .wymieszać , odstawić do wyrośnięcia na 10 minut . Do miski wsypać przesianą mąkę  , sól , przygotowany zaczyn z drożdży i wyrobić lekko .Masło stopić i na koniec wyrabiania dodajemy do ciasta .Odstawiamy wyrobione ciasto na 1 godzinę przykryte ściereczką . Po godzinie czasu wyłożyć ciasto na stolnicę .Podzielić na dwa kawałki lub cztery  ( ja podzieliłam na 4 bo dwie buły byłyby za duże )Uformować z kawałków bułki i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem .Nagrzać piekarnik na 200 st.lub 180 st.w zależności od kuchenki i piec ok 40 minut na złoty kolor .


Konfitura z cebuli i boczku :  
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
200 gr . wędzonego boczku 
4 cebule
150 gr . pomidorów z puszki 
1 łyżka miodu
50 ml . octu balsamicznego 
chili jeśli lubicie pikantnie ( ja dodałam jeszcze papryczki jalapeno )
sól i pieprz 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::




Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na gorącą patelnię i wytopić .W między czasie posiekać cebulę w pióra i dodać ją jak boczek będzie na patelni rumiany i chrupki . 
PO dodaniu wszystko wymieszać przyprawiając miodem , octem balsamicznym ,chili  , pomidorami z puszki i solą i pieprzem . 
Odstawić do ostygnięcia . 

Przygotowanie mięsa :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
800 dag . mielonej wołowiny
sól i pieprz 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso przyprawić i wyrobić . Uformować okrągłe , płaskie kotlety .Usmażyć na patelni .


Dodatki ;
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
sałata 
plasterki ogórka konserwowego 
majonez
ketchup
ser topiony w plastrach
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bułki po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół w poprzek i podpiekamy  na patelni .. Na dolną połówkę nakładamy keczup ,  konfiturę z cebuli . kotlet , ser topiony, znów konfiturę ,sałatę ,plasterki ogórka i górną połówkę bułki z majonezem i gotowe . Smacznego.






Komentarze

Popularne posty