Kiełbasa Domowa Siekana z Piekarnika
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Moja pierwsza kiełbasa :) jaka zrobiłam .Przepyszna ,delikatna i lekko pikantna . Kiełbasa pieczona w piekarniku.Przepis świetny dla tych co niestety nie mają możliwości w domu wędzenia .Wychodzi tak pyszna ,że nie odczuwamy zbyt mocno braku zapachu dymnego .....
1 kg.łopatki
0.5 kg.boczku
3 łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka soli
1 lub 1.5 łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
4 - 5 ząbków czosnku
05.łyzeczki mielonego liścia laurowego
130 ml.rosolu
Osłonki z jelit
Oliwa do smarowania kiełbasek i blaszki
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso i boczek kroimy w bardzo mała kostkę.Mięso posypujemy wszystkimi przyprawami i odstawiamy na kilkanaście minut .Znów wyrabiamy ( ja używam miksera z hakiem ), dodajemy rosół lub zimną wodę ,mieszamy aż mięso wszystko wchłonie .Wstawiamy na 2 dni do lodowki.W dniu w którym będziemy robić kiełbasę ,
osłonki płuczemy i moczymy przez 30 minut.Kiełbasę nadziewamy we flak,robimy kiełbaski dł.20 cm. i wstawiamy gotowe do lodówki na 1 godzinę .
Pieczemy w 180 st.przez 50-60 minut aż ładnie nam się zezłoci.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz