Napoleon z Oddesy
Przepis na ciasto:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
400 gr.masła
4 szt.jaj
4 szkl.mąki( po 250 gr.)
2 łyżki octu 7-10 %
0.75 szkl.wody
Krem :
:::::;:::::::::::::::::::::::
2 op.serka mascarpone
0.5 puszki mleka słodkiego skondensowanego
250 ml.śmietanki kremówki 36 %
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Przygotować sobie produkty do zrobienia ciasta francuskiego.
Miękkie masło pokroić w kostkę i włożyć do miski .
Dodać mąkę i zmiksować aby powstały wiórki takie jak na kruszonkę do ciasta .
Nie przerywając mieszania ,stopniowo dodajemy jajka , zimną wodę i ocet .
Wszsytko dobrze razem zmiksować .
Zagniataniu teraz elastyczne ciasto .Dzielimy na 10 kulek i wstawiamy do zamrażalnika na 1 h - 1.5 h.
Włączać piekarnik
Wyciągamy po jednej kulce ciasta .Z ciastem trzeba pracować od razu na papierze do pieczenia na którym będzie pieczone Kulkę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek wielkości dużego talerza i wyciąć koło o tej średnicy a w środku tego koła wytnij drugie koło o 2 cm.miejsze .Ciasto lekko nakłuć aby za dużo nie rosło.
I od razu do pieca w piekarniku o temp.220-240 st.
Ok.10 min .( tak żeby lekko się zezłociło).
Każdy placek odstawiamy osobno wraz z papierem aby ostygło .
Teraz zrobimy krem.
Ubijamy bitą śmietanę na sztywno ,dodajemy serki mascarpone po trochu ubijając a na koniec wlewamy po troszkę mleka skondensowanego .
Teraz składamy ciasto.Delikatnie odłamujemy ranty placka i je drobno siekamy a środek układamy na paterze ,smarujemy każdy placek kremem piętrowo.Ciasto może się połamać ale to nie szkodzi i nie mamy czym się martwić .Teraz smarujemy kremem wierzch tortu i po bokach ,obsypujemy posiekanym ciastem francuskim z placków .Wstawiamy do lodówki na 4-5 godz.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz