Rosół z Kaczki po Chińsku



 Jeśli nachodzi mnie na coś pikantnego od razu przychodzi mi pomysł na pyszny , pełen smaku rosół .Zupa jest bogata w orientalne smaki , z bazą wyczuwalnych przypraw kwaśnych ,słodkich ,ostrych  , a  mięso lekko podsmażone w garnku  dało głębie całemu daniu .Zapraszam i gorąco polecam.

                       
                      



Skrzydełka , szyja i korpus z kaczki 
Warzywa - 2 marchewki , 1 pietruszka ,kawałek selera i pora biała i kawałek zielonej części .
Olej ryżowy
3 ząbki czosnku 
1  łyżeczka pasty trawy cytrynowej
3 liście kafiru
Kawałek imbiru
1 cebula 
1 gwiazdka anyżu
1 kora cynamonu
1 papryczka świeża chili
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kozieradki
4 łyżki  sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego 
Sól i pieprz 
Liść laurowy
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa obrać , umyć i  pokroić tak jak na rosół.
Mięso kacze opłukać , osuszyć .Zalać zimną wodą ,pogotować z 15 minut.wodę wylač , mięso umyć pod bieżącą wodą wraz z garnkiem .Teraz 
na dno garnka gdzie będzie gotował się rosół ,  wlewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego .Na gorący olej wrzucamy mięso z kaczki i opiekamy na złoty kolor ,potem dokładamy  warzywa z cebulą , smażymy dotąd , aż warzywa stracą swą  surowość . 
Zalewamy  wodą ,dodajemy przyprawy i gotujemy rosół przez 2-3 godz.na małym ogniu .
Na koniec doprawić solą ,pieprzem o sosem sojowym oraz rybnym .Podajemy z chińskim makaronem.Smacznego .

Komentarze

Popularne posty