Rosół z Kaczki po Chińsku
Skrzydełka , szyja i korpus z kaczki
Warzywa - 2 marchewki , 1 pietruszka ,kawałek selera i pora biała i kawałek zielonej części .
Olej ryżowy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty trawy cytrynowej
3 liście kafiru
Kawałek imbiru
1 cebula
1 gwiazdka anyżu
1 kora cynamonu
1 papryczka świeża chili
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kozieradki
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
Sól i pieprz
Liść laurowy
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa obrać , umyć i pokroić tak jak na rosół.
Mięso kacze opłukać , osuszyć .Zalać zimną wodą ,pogotować z 15 minut.wodę wylač , mięso umyć pod bieżącą wodą wraz z garnkiem .Teraz
na dno garnka gdzie będzie gotował się rosół , wlewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego .Na gorący olej wrzucamy mięso z kaczki i opiekamy na złoty kolor ,potem dokładamy warzywa z cebulą , smażymy dotąd , aż warzywa stracą swą surowość .
Zalewamy wodą ,dodajemy przyprawy i gotujemy rosół przez 2-3 godz.na małym ogniu .
Na koniec doprawić solą ,pieprzem o sosem sojowym oraz rybnym .Podajemy z chińskim makaronem.Smacznego .
Komentarze
Prześlij komentarz