Schab Dojrzewający





Kochani , wiem że to stary , oklepany już przepis i bardzo znany , ale osobiście polubiłam taką wędlinę do chleba  mimo , że wymaga aż  6 dni na jej przygotowanie.Jednak myślę , że dobrze mieć taki przepis pod ręką i postarać się go zrobić.Zawsze się udaje i zawsze jest pyszne ...

 Pierwszy dzień :
::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 kg.schabu 
1 szkl.cukru
Miska
::::::. ::::::::::::::.       
Do miski włożyć umyte i osuszone mięso , obtoczyć dokładnie w cukrze i odłożyć do lodówki na 24 godziny.

Drugi dzień : 
:::::: ::::::::::::::::::::::
0.5 szkl.- 3/4 szkl.soli
Miska
:::::::: ::::::::::::::.  

Wyciągamy schab z lodówki i z miski .Płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą ,osuszamy. 
Nacieramy schab dokładnie solą i znów umieszczamy mięso w misce do lodówki na 24 godz.

Dzień trzeci : 
::::::::::::::::::::::::::::::::
Przyprawy - papryka czerwona słodka 1 łyżka,
                        1.5 łyżeczki czosnku granulowanego
                         0.5 łyżeczki pieprzu czarnego
                         1 łyżka majeranku
                          0.5 łyżeczki papryki chili ale nie
                            musowo.
             Pończocha 
::::::::::::::::::::::. :::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::
Mięso z miską wyjmujemy z lodówki .Płuczemy dokładnie i osuszamy .
Przyprawy ze sobą wymieszać i natrzeć dokładnie schab .Wkładamy go do pończochy i zawiązujemy.Wieszamy w przewiewnym miejscu .Po 3-4 dniach schab jest gotowy do zjedzenia .Smacznego.

                              

Komentarze

Popularne posty