Barszcz z Kapusty Boczkiem


 Od dziecka uwielbiałam tę zupę.Mój tato często i gęsto ją gotował dla całej rodzinki .Te niezapomniane smaki zostały na zawsze w moim sercu i kajeciku.

0.5 małej kapusty poszatkowanej
Kawałek wołowiny z kością
1 marchewka starta na dużych oczkach
0.5 pietruszki startej na dużych oczkach 
Kawałek selera starty na dużych oczkach
10 dag.boczku wędzonego parzonego
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
Sól i pieprz 
Koper
Oliwa
Kilka ziemniaczków obranych i pokrojonych w kostkę
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do garnka wlać oliwę 2-3 łyżki ,podgrzać.Na gorącą oliwę wrzucić mięso z kością i obsmażyć lekko.Wyjąć.Na oliwę gdzie smażyły się kości wrzucić ziemniaki w kosteczkę i warzywa oprócz kapusty ,przesmażyć aż stracą surowiznę.
Dorzucić mięso obsmażone ,zalać wodą ok.2 l., Dodać 2 listki laurowe i 3 ziela angielskie, gotować na małym ogniu aż wołowina będzie mięciutka.GdY wywar jest już gotowy ,mięso miękkie , dodajemy przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę .Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Boczek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do zupy,gotujemy chwilę jeszcze .Na koniec gotowania kiedy kapustą jest już miękka ,dodajemy drobno posiekany koperek .Mieszamy i podajemy do stołu.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty