Biały Barszcz Chrzanowy ze Szparagami
Przepis na tę zupę jest w mojej rodzinie bardzo długo.Zajadał się nią mój pradziad potem babka ,moja matka na końcu ja ...Przepis pochodzi aż z Schwerina w Niemczech na pojezierzu Meklemburskim , nad pięknym jeziorem Schweriner See..Miasto przepiękne pełne zabytków zwłaszcza polecam zobaczenie zamku i jezior...W roku 1930 maja babka przywiozła moją mamę i wujka do rodziny aby zajęła się nimi na czas kiedy babka będzie już po ślubie z pewnym dżentelmenem a zmiany , które w tamtym czasie zachodziły będą lepsze .Jednym słowem babka się pozbyła zbędnego ciężaru w postaci dzieci aby założyć nową rodzinę.I tak zastała moją mamę i wujka wojna w Polsce a po wojnie znów się wszystko zmieniło i już rodzeństwo nie mogło powrócić do rodzinnego gniazda ....smutne dzieje ....Ale muszę wspomnieć , że połączenie rodziny nastąpiło po latach 1980 , kiedy to zaczęły się otwierać granice , jednak już rodzeństwo nie chciało wracać tam bo zapuścili korzenie tutaj w Polsce .Założyli rodziny , porodziły się dzieciaki i smutna rzeczywistość Polska stała się ich udziałem...A zupę często i gęsto gotowało się w domu .Mama w ten sposób chyba sobie rekompensowała tęsknotę za domem ..
40 dag.cielęciny z kością
20 dag.wołowiny z kością
20 dag.wędzonego podgardla
1 duża marchewka starta
0.5 pietruszki startej
kawałek selera świeżego startego
4 jajka na twardo
5 dużych łyżek startego chrzanu
4 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżka mąki
0,5 szkl..śmietany najlepiej od chłopa
Sól , pieprz , liść laurowy ,wiązka szparagów zielonych lub białych .
Natka pietruszki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Umyć kości i warzywa , zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Szparagi obrać , odciąć łebki i zostawić na później , a łodygi pokroić na kawałki .Z mięsa , i szparagów ugotować esencjonalny wywar ( warzywa dodamy po zmiksowaniu wywaru ).Zmiksować.Teraz dodać warzywa i gotować z 15 minut aż warzywa będą miękkie.Dokładamy starty chrzan , posiekany grubo czosnek ,wędzone podgardle pokrojone w kostkę i podsmażone na złoty kolor ,przyprawić solą i pieprzem.Zabielić śmietaną i mąką. Czubki szparag sparzyć gorącą wodą .Zupę wlać do talerzy , ułożyć po jednym jajku przekrojonym na pół i kilkoma czubkami szparag.Posypać natką świeża jak jest pod ręką .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz