Bułki do Hamburgera




Jaki jest najlepszy hamburger domowy ? Kiedy podasz go z puszystymi bułkami przez siebie zrobionymi .Już nawet nie chcę pisać , że są zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu .

500 gr.mąki pszennej
300 ml.cieplego mleka
7 gr.suchych drożdży
50 gr.roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko do posmarowania
Sezam do posypania lub ser starty żółty
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
Mąkę przesiać do miski ,dodać sól ,cukier ,drożdże ,przemieszać łyżką i dodać roztopione chłodne masło plus 300 ml.cieplego mleka ,plus wbić jajko L i wymieszać.
Miksujemy 10 minut robotem lub wyrabiamy ręcznie .
Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić ciasto na 8 -10 bułek .Kawałki ciasta wziąć do ręki i zawijać do spodu formując bułkę , spłaszczyć i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Posmarować żółtkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem.Zostawiamy na 60 minut.
Pieczemy w 180 st.przez ok.20 minut.Smacznego.
 

Komentarze

Popularne posty