Chleb Cebulowy
Ciasto:
::::::::;;;;;;;:::
80 dag.mąki pszennej400 ml.cieplej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziaren kminku
100 ml.wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
Ponadto :
:::::::::::::::::::::
Cebula
Olej
Zioła prowansalskie
::::::::::::::::::.::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Z drożdży , wody ,cukru i mąki robimy zaczyn.Drozdze rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać z mąką i cukrem.Odstawič do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól , zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto.Uformować w kulę ,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Podczas gdy ciasto będzie wyrastać podsmażany posiekaną drobno cebulkę na oleju na złoty kolor.Do cebulki dodać zioła prowansalskie.Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę.Rozwalkować na gruby płat ,rozsmarować na nim cebulkę .Złożyć ciasto od góry do środka .Teraz w ten sam sposób przełożyć boki do środka .Najpierw lewy do środka a potem prawy do środka.
Podzielić ciasto tak złożone na 2 części ( na pół).i każdą z osobna włożyć do wysmarowanej formy.Zostawic chlebki do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.Pieczemy chleb w 180 st.30-40 minut.
Po upieczeniu chleba od razu posmarować chleb z wierzchu osoloną wodą i pozostawić do ostygnięcia.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz