Chleb Cebulowy







Kolejny przepyszny chleb ,który często piekę.Smakuje duszoną cebulką  , jest chrupki i mięciutki w środku.Polecam.

Ciasto:

::::::::;;;;;;;:::

80 dag.mąki pszennej

400 ml.cieplej wody

2 łyżeczki soli

 2 łyżeczki ziaren kminku 


Zaczyn: 20 gr.świeżych drożdży

                100 ml.wody

                  1 łyżeczka cukru

                  1 łyżeczka mąki

Ponadto :

:::::::::::::::::::::

                 Cebula

                   Olej

             Zioła prowansalskie

::::::::::::::::::.::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Z drożdży , wody ,cukru i mąki robimy zaczyn.Drozdze rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać z mąką i cukrem.Odstawič do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól , zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto.Uformować w kulę ,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podczas gdy ciasto będzie wyrastać podsmażany posiekaną drobno cebulkę na oleju na złoty kolor.Do cebulki dodać zioła prowansalskie.Ostudzić.

Wyrośnięte ciasto  przełożyć na podsypaną mąką stolnicę.Rozwalkować na gruby płat ,rozsmarować na nim cebulkę .Złożyć ciasto od góry do środka .Teraz w ten sam sposób przełożyć boki do środka .Najpierw lewy do środka a potem prawy do środka.

Podzielić ciasto tak złożone na 2 części ( na pół).i każdą z osobna włożyć do wysmarowanej formy.Zostawic chlebki do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.Pieczemy  chleb w 180 st.30-40 minut.

Po upieczeniu chleba od razu posmarować chleb z wierzchu osoloną wodą i pozostawić do ostygnięcia.Smacznego.









 

Komentarze

Popularne posty