Chleb Pszenny Kminkowy
500 ml.ciepłej wody
700 gr.mąki pszennej
20 gr.świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
Kminek ile kto lubi
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mąkę mieszamy z solą.Drożdże wkruszyć do ciepłej wody ,wymieszać i wlać do mąki.Dosadać ziarna kminku.Wszystko razem zagnieść i zostawić na 30 minut.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i zostawić na 50 minut.do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik 180 st.
Teraz uformować okrągły bochenek chleba i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremki.Zostawic do wyrośnięcia na 30 minut.
Na dół piekarnika wstawić naczynie z wodą .Chleb lekko nacinamy i obsypujemy lekko mąką .
Pieczemy aż chleb nabierze brązowej skórki .Po wyjęciu ostudzić na kratce do następnego dnia.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz