Klasyczny Dżem Truskawkowy do Słoika


 Witajcie kochani.Dziś klasyk kuchni Polskiej do spiżarni czyli Dżem Truskawkowy z wanilią prawdziwą.Ten przepis to kwintesencja prostoty i smaku. Pozwoli Ci stworzyć dżem o idealnej konsystencji i intensywnym truskawkowym aromacie.

Składniki:
:::::::::::::::::::
1 kg świeżych truskawek
500-700 gr.cukru (w zależności od preferowanej słodyczy i dojrzałości truskawek; możesz użyć cukru żelującego 1:2, wtedy wystarczy 500g)
Sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, dla lepszego smaku i koloru)
1 laska wanilii,wyskrobane ziarna i posiekana skórka
;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dokładnie umyć truskawki, usunąć szypułki i ewentualne uszkodzone części. Większe truskawki można przekroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze zostawić w całości. Przełożyć truskawki do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem .Jeśli używacie cukru żelującego, postępujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić na około 1-2 godziny, aby truskawki puściły sok. Po tym czasie rozgnieść truskawki tłuczkiem,nie miksować.Powinny być w dżemie widoczne kawałki owoców .Możecie też pominąć czekanie ,aż truskawki puszczą sok  i od razu rozpocząć gotowanie na małym ogniu,często mieszając ,   aż cukier się rozpuści.Postawić garnek na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i gotować dżem na wolnym ogniu przez około 30-60 minut, regularnie mieszając i zbierając pianę, która pojawi się na powierzchni (to zanieczyszczenia i mogą skrócić trwałość dżemu). Czas gotowania zależy od tego, jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Im dłużej gotujemy, tym gęstszy będzie dżem. Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, wylać łyżeczkę gorącego dżemu na zimny talerzyk. Odczekać chwilę, a następnie przejechać palcem po dżemie – jeśli powierzchnia się zmarszczy, dżem jest gotowy. Na około 5-10 minut przed końcem gotowania dodać sok z cytryny i wanilię ziarna i posiekaną korę . Podkreśli on smak truskawek i pomoże w naturalnym zagęszczeniu dżemu. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych i suchych słoików, zakręcić mocno. Możecie pasteryzować słoiki tradycyjnie (gotując w garnku z wodą przez około 10-15 minut) lub po prostu zrobić jak ja, odstawiając je do góry dnem do ostygnięcia. Po ostygnięciu sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe – to znak, że słoik jest szczelny.Smacznego!

Komentarze

Popularne posty