Chlebki Graham pani Gieni
Dziś pani Gienia podzieli się przepisem na pyszny , zdrowy chlebek z pełnoziarnistej mąki typu Graham 1800 , która ma specyficzny smak i urok .Takie pieczywo jest bardziej zdrowsze od tradycyjnych wypieków z białej mąki . Więc bierzmy się do dzieła :)...
600 gr.mąki pszennej pełnoziarnistej typu Graham
2 płaskie łyżeczki soli
160 gr.mąki pszennej
600 ml.ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
40 gr.świeżych drożdży
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wkruszyć drożdże , dodać cukier , dużą łyżkę mąki pszennej tej odmierzonej oraz odlać ok .100 ml.ciepłej wody już z odmierzonej z ilości w przepisie i dodać do drożdży . Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia zaczyn na 15 minut.
Po tym czasie ,gdy zaczyn jest już gotowy dodać resztę wody z przepisu oraz resztę mąki pszennej , wymieszać , wsypać teraz mąkę pełnoziarnistą , sól , znów wymieszać tak aby składniki się połączyły .Dolać olej i wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem .
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia .
Wyrośnięte ciasto dzielimy rękoma umoczonymi w oliwie na dwie części i przekładamy ciasto do dwóch foremek . Wyrównujemy górę chlebków i smarujemy oliwą .Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.15 minut.W tym czasie nagrzewany piekarnik na 200 st.
Gdy chlebki gotowe wstawiamy na drugą dolną półkę i pieczemy 10 minut.Zmniejszamy temperaturę na 180 st.i pieczemy jeszcze 40 minut do suchego patyczka .Po wykęciu chlebka z piekarnika wykładamy je na do ostudzenia na kratce , przykryć ściereczką aby skórka nam zmiękła i wystudzić chlebek.Gotowe i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz