Jabłecznik Pani Gieni



 Nie ma to jak domowa szarlotka .Pachnąca jesiennymi jabłkami i domem .Ciasto to nasuwa mi zawsze wspomnienia z dzieciństwa ,ciepłem domowego pieca , gorącej czekolady i ciepłego koca.Nic nie ma lepszego niż te wspomnienia , które możemy odtworzyć w naszych wspomnieniach jak na projektorze w kinie .Cofnąć się i poczuć zapach kochających nas osób ,matczynego mleka i tatinej wody kolońskiej.A czym Wam się kojarzy kochani to pyszne ciasto z puszystą pianką i delikatnym ciastem kruchym rozpływającym się w ustach .....?

Dziś kolejne ciasto pani Gieni ...

Ciasto : 
:::::::::::::::::
3 szkl.mąki
1 kostka masła
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Tłuszcz do formy
Cukier puder

Przełożenie :
:::::::::::::::::::::::::::::
6-7 dużych jabłek
5 białek
3/4 szkl.cukru
1 Kisiel ( smak do wyboru )
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Z podanych składników zagnieść ciasto.
1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika resztę rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną blaszkę.Na wierzch ułożyć starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Z białek ubić pianę  .Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i kisiel .Pianę ułożyć na startych jabłkach .Na wierzchu ułożyć wyjęte z zamrażarki starte ciasto .Piec ok.45 minut w 180 stopniach.
(Do pianki możemy dodać wiórki kokosowe lub zmielone migdały ).Smacznego.

Komentarze

Popularne posty