Jak zrobić Białą Kiełbasę




Już jakiś czas temu zamierzałam się do jej zrobienia .W końcu nadszedł czas i jest ...W domach naszych jest pod postacią surową lub parzoną .Jest produktem nie trwałym chyba że ją zamrozimy od razu po jej zrobieniu .Ma specyficzny smak czosnku i majeranku i nieciekawy kolor a robimy ją w jelicie lub jak kto nie ma lub nie umie to zawiniętej w folii i sparzonej od razu.

 1.25 mięsa chudego ( najlepiej wymieszać wtedy lepiej smakuje szynka , karczek ,łopatka)

75 dag.miesa tłustego ( boczek i podgardle)

8 dużych ząbków czosnku

1-2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

 2 łyżki soli 

1.5 opakowania majeranku

500 ml.zimnej wody

Jelita

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mięsa oba zmielić z obranym czosnkiem.

Mięso chude zmielić na dużych oczkach  w maszynce do mielenia mięsa .Tłuste na najmniejszych oczkach takich do mielenia maku.Dolac wody , przyprawy i mieszać tak długo aż mięso będzie bardzo kleiste ( ją używam miksera z łopatką do mieszania ).Spróbować i jak potrzeba jeszcze doprawić.Kielbase wstawić na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie wyjąć i nadziać w jelita .

Jelita przed napełnieniem umyć ,opłukać i namoczyć przez 30 minut.w zimnej wodzie.

Kielbasę można od razu parzyć i jeść lub świeżą zamrozić.Smacznego.



Komentarze

Popularne posty