Jak zrobić Białą Kiełbasę
1.25 mięsa chudego ( najlepiej wymieszać wtedy lepiej smakuje szynka , karczek ,łopatka)
75 dag.miesa tłustego ( boczek i podgardle)
8 dużych ząbków czosnku
1-2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki soli
1.5 opakowania majeranku
500 ml.zimnej wody
Jelita
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięsa oba zmielić z obranym czosnkiem.
Mięso chude zmielić na dużych oczkach w maszynce do mielenia mięsa .Tłuste na najmniejszych oczkach takich do mielenia maku.Dolac wody , przyprawy i mieszać tak długo aż mięso będzie bardzo kleiste ( ją używam miksera z łopatką do mieszania ).Spróbować i jak potrzeba jeszcze doprawić.Kielbase wstawić na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie wyjąć i nadziać w jelita .
Jelita przed napełnieniem umyć ,opłukać i namoczyć przez 30 minut.w zimnej wodzie.
Kielbasę można od razu parzyć i jeść lub świeżą zamrozić.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz