Kiełbasa Jajeczno Grzybowa
Kielbasę grzybową robimy w jelitach ja akurat przy jej robieniu jelit nie miałam więc zrobiłam ją w folii spożywczej.
1,5 kg.ugotowanych grzybów lub pieczarek
20 dag.wędzonej słoniny
1 łyżka smalcu
4 ząbki czosnku
4 jajka
2 cebule
Jelita wieprzowe
Sól i pieprz
1 łyżeczka majeranku
-------------------------------------
Słoninę drobno siekamy ,cebulę posiekać i posolić.Jajka 3 ugotować na twardo , pokroić w kostkę .Grzyby gotować 10 minut , odcedzić , ostudzići też je posiekać.Na patelni podgrzać smalec,dodać posiekaną cebulę , sloninę ,grzyby i jajka .Chwilę smazyć, następnie zdjąć i doprawić solą ,pieprzem i majerankiem .Gdy masa ostygnie wbić do niej całe jajko i wymieszać.Nadziać jelita i sparzyć je w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut.Lub Z całej masy uformować na folii wałek , zawinąć jak cukierka i związać końce ich z obu stron , sparzyć w gorącej wodzie przez 15-20 minut.Po sparzeniu czy w jelitach czy w folii wyjąč na deskę ,ostudzić i kroić na cienkie plasterki .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz