Klops Zapiekany z Serem i Orzechami włoskimi


 Tani i łatwy przepis na odświętny obiad.Przyzwyczailiśmy  się do robienia pieczeni rzymskiej lub klops z jajami  jednak dziś polecam Wam ten bardziej spektakularny przepis na pieczeń pełen kolorów i smaków .Zapraszam.



 1 kg.karkówki mielonej
2 czerstwe bułki 
2 szkl.mleka do namoczenia bułek
2 duże cebule 
2 cukinie
1 marchewka
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 cm.startego imbiru
1 szkl.bulionu
2 łyżeczki tymianku
Sól i pieprz
papryka słodka mielona
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso mielone przełożyć do miski.
Bułki namoczyć w mleku dodać do mięsa.
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju dodać do mięsa.
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,posolić i odcisnąć sok który się w niej zebrał .Dodać do mięsa.
Wbić jajka ,dodać startą marchewkę ,starty imbir , wyciśnięty czosnek , sól , pieprz ,papryka słodka mielona .Wszsytko dokładnie wyrobić , uformować klops i przełożyć do podłużnej foremki .Bulion wymieszać z startym serem ,tymiankiem ,solą i pieprzem oraz papryką słodką.Zalać nim klops w naczyniu do zapiekania .Posypać orzechami .Piec godzinę.Smacznego.  


Komentarze

Popularne posty