Kurczak po Chińsku


Danie jak u Chińczyka. 



Przepyszne orientalne danie na bazie warzyw gotowych z mieszanki chińskiej  , które można przygotować w pół godziny .Chcesz zaskoczyć znajomych kuchnia azjatycką a nigdy nie gotowałeś w tym stylu   to przepis dla ciebie ....

 

2 piersi kurze
6 łyżek sosu sojowego
Mieszanka warzywna 0.5 op.
2 posiekane ząbki czosnku
Posiekany szczypiorek
3 cm.świeżego imbiru obranego i startego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju ryżowego
Grzybki mun namoczone w gorącej wodzie przez 20 min i posiekane drobno w paseczki.
Sos:
::::::::::::::
3 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżka octu winnego
3-4 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki sosu słodkiego chili 
1 łyżka cukru ciemnego trzcinowego
Ponadto:
Pieprz cytrynowy
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 
Ugotowany ryż
Sezam do posypania
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filet umyć ,osuszyć , pokroić w paseczki , zalać sosem sojowym , odstawić na 1 godz.
Namoczyć grzybki mun i pokroić w paski.
Patelnię z oliwą ryżową rozgrzać , dodać posiekany drobno czosnek , papryczkę posiekaną chili , starty imbir , lekko wszsytko ze sobą przesmażyć , dodać warzywa , posypać pieprzem cytrynowym i przyprawą 5 smaków .Grzyby odcedzić dodać do warzyw .Przemieszać .Chwilkę smażyć ,zdjąć z patelni na talerz.Na gorącą patelnię po smażeniu warzyw wrzucić kąski kurczaka wraz z sosem sojowym .Podsmażyć na złoty  kolor , dodać odłożone warzywa .Do miseczki włożyć wszsytkie produkty do zrobienia sosu , wymieszać i wlać do mięsa .Dusić na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje ,posypać sezamem .Podawać z ryżem.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty