Kurczak w Sosie Curry
Kurczak Carry to danie z subkontynentu indyjskiego.
Pełen gorących przypraw ,pysznego mleka kokosowego i ryżu. Pragniecie zaskoczyć swoich gości to danie spełni swoją rolę ...
1 podwójna pierś kurza
1/2 średniej cebuli
2 woreczki ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
Sól
Pieprz
2-3 łyżki Curry
Papryka czerwona słodka
Kolendra świeża liście
Sok z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru
Oliwa z avokado
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ugotowač ryż na sypko.Mięso umyć ,osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i ją zeszklić.
Pokrojone mięso przełożyć do miski , obsypać pieprzem ,solą , papryką i curry .Wymieszać.
Mięso przesmażyć kilka minut ,co jakiś czas mieszając .Gdy będzie zarumienione zalać mleczkiem kokosowym .Dusimy na małym ogniu aby zredukować płyn .Dodajemy sok limonki , wyciśnięty przez praskę czosnek ,starty imbir na tarce ,cukier jak jest potrzeba ..wymieszać.Posiekać drobno kolendrę .Posypać gotowe danie i podać go z ryżem .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz