Mielonka z Szynkowara
1 kg.łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli peklującej
Sól zwykła
Majeranek
Papryka sypka czerwona
Czarny pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso z łopatki zmielić na średnich oczkach maszynki.Do mięsa zetrzeć ząbki czosnku ,dodać sól peklującą i zwykłą ,przyprawić słodka papryka , pieprzem ,majerankiem.Wszystko dokładnie wymieszać.Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki ,przełożyć do rękawa od Szybkowara,zawinać górę ,włożyć do całość do szybkowara ,zamknąć szybkowar.Nastawić garnek z wodą tyle aby dokładnie woda pokryła szybkowar.Zgotowač do temp.80 stopni.Zmniejszyć gaz i w temp.75-80 st.parzyć kiełbaskę w szynkowarze przez 1 godzinę.Póżnoej termometr wyjąć ,odlać wodę ( nie otwierać) i wystudzić całkowicie .Po tym czasie jak już wystygnie wstawić do lodówki .Na drugi dzień wyjąc szynkowar z lodówki ,otworzyć i wyjąć kiełbaskę .Usunąć worek i można od razu kroić na kanapki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz