Pieczone Ziemniaki w ziolach
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki masła roztopionego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka płaska soli
0.5 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Szczypta kurkumy
Ziemniaki
Naczynie do zapiekania
:::: :::::::::::: ::::::::. ::::::. :::::::::::::
Do miseczki wlać olej ryżowy , roztopione masło , zioła i przyprawy.
Ziemniaki obrać ,umyć i osuszyć , pokroić na ćwiartki włożyć do miski z masłem i przyprawami.
Każdy kawałek ziemniaka dokładnie przemieszać aby był oblepiony w tłuszczu i ziołach .
Naczynie ułożyć na środkowej półce w piekarniku nagrzanym 180 st.Nie przykrywać ich ani folią ani pokrywką .Ziemniaki piec tak ok. 40-50 minut.To jak szybko się upieką zależy od wielkości pokrojonych ziemniaków oraz ich typów .
Można je delikatnie po jednym obracać i polewać masłem ale nie musowo.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz