Pierogi Jana




Dziś kolejny przepis z tacinego zeszytu.Pierogi są tak smaczne , że nie wyobrażam sobie robić nadzienia innego niż z przepisu taty.Pachną czosnkiem i majera kiem a głębie ich smaku wydobywa z nich maggi....

Ciasto na pierogi :
::::::::::::::::::::::::::::::
500 gr.mąki pszennej
250 ml.cieplej wody
1 małe jajko
2 żółtka
50 gr.miękkiego masła
Szczypta soli
:::::::::::::::::::::::::;;::::::::::::
Na stolnicę przesiać mąkę ,dodajemy sól ,robimy w niej dołek i wbijamy,jajko , żółtka i masło .Zarabiamy dolewając wodę na gładkie ,elastyczne ciasto.Po wyrobieniu zostawiamy ciasto do odpoczęcia przykryte ściereczką .Po tym czasie wałkujemy i wycinamy kółka szklanką .

Farsz :
::::::::::::::::::::::::::
1 kg.obranych ,ugotowanych i pogniecionych ziemniaków
1 duża cebula 
 2 kostki twarogu 500 gr.mozna mniej jak kto lubi .Ja osobiście wolę więcej ziemniaków niż twarogu.

1 łyżka majeranku
1-2 ząbki rozgniecionego czosnku
1-2 łyżki maggi w płynie 
Sól i pieprz
Oliwa
Cebula lub boczek do polania pierogów
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do ciepłych i pogniecionych ziemniaków dodajemy twaróg tłusty ,przesmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor , przeciśnięty czosnek ,pieprz ,sól ,majeranek i maggi.Dokładnie wymieszać farsz.Nadziewać krążki ciasta i lepić pierogi .Gotujemy we wrzątku licząc od wypłynięcia ok.5 minut-10 minut.Po wyjęciu okraszamy cebulką lub boczkiem.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty