Porzeczkowiec pani Gieni
3/4 szkl.oleju
1/2 szkl.wody
1 szkl.cukru
3 łyżki kakao
::::::::::::::::::::::::::
Wszsytkie produkty z przepisu wymieszać dokładnie że sobą ,zagotować , ostudzić .Odlać trochę na polewę .
1 i 1/2 szkl.mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
1 łyżeczka sody ( płaska )
1/2 szkl.cukru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masa kremowa :
:::::::::::::::::::::::::::::
0.5 litra.śmietany kremówki 30 %
1 serek mascarpone (250ml.)
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml.wrzątku do żelatyny
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie .W wysokim naczyniu ubij na sztywno kremówkę .Dodać cukier puder , serek mascarpone .Wstawić do zimnego aby masa się troszkę schłodziła. Po 15 minutach wyjąć i szybko miksować ,dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Dodatkowo :
:::::::::::::::::::::::::
Dżem porzeczkowy
Owoce czarnej porzeczki
Białka ubić z cukrem , dodawać w trakcie ubijania po jednym żółtku i dalej miksować.
Wlewamy ostudzoną masę z (kakao , olej,woda ) cały czas ubijając .Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą .Upiec ciasto w 180 st..35- 40 minut próbować patyczkiem .Jak jest suchy to ciasto gotowe.
Ciasto przekroić na pół.
Dolny blat smarujemy dżemem porzeczkowym , 3/4 masy śmietankowej ,ciasto porzeczkowe , masa ,owoce porzeczki czarne świeże lub mrożone i na koniec polewę .
Komentarze
Prześlij komentarz