Porzeczkowiec pani Gieni



 Moje ulubione ciasto :).Pani Gienia zawsze dba o to bym mogła raz na tydzień wypróbować jej przepisy na pyszne ciasta.Gospodyni z pani Gieni jest nieziemska.Świetnie gotuje,piecze i robi wędliny.Opiekuje się cudownie swoimi podopiecznymi , którzy sami nie mogą wyjść z domu i zrobić zakupów.Jest osobą bardzo uczciwą ,sympatyczną, gospodarną i jak nikt umie wysłuchiwać cudze problemy.Na dzień dzisiejszy  moim zdaniem , idzie jej najlepsze ciasto przez nią upieczone a bywają różne  "Porzeczkowiec ". Niestety zanim się obejrzałyśmy , ciasto zostało wchłonięte z kawką.Udało mi się cyknąć zdjęcie resztkom :(...ale się poprawię he he . Polecam Wam bardzo ten przepis .

3/4 szkl.oleju
1/2 szkl.wody
1 szkl.cukru
3 łyżki kakao
::::::::::::::::::::::::::
Wszsytkie produkty z przepisu wymieszać dokładnie że sobą ,zagotować , ostudzić .Odlać trochę na polewę .

1 i 1/2 szkl.mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
1 łyżeczka sody ( płaska )
1/2 szkl.cukru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masa kremowa :
:::::::::::::::::::::::::::::
0.5 litra.śmietany kremówki 30 % 
1 serek mascarpone (250ml.)
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml.wrzątku do żelatyny
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie .W wysokim naczyniu ubij na sztywno kremówkę .Dodać cukier puder , serek mascarpone .Wstawić do zimnego aby masa się troszkę schłodziła. Po 15 minutach wyjąć i szybko miksować ,dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Dodatkowo :
:::::::::::::::::::::::::
Dżem porzeczkowy
Owoce czarnej porzeczki 

 Białka ubić  z cukrem , dodawać w trakcie ubijania po jednym żółtku i dalej miksować.
Wlewamy ostudzoną masę z (kakao , olej,woda ) cały czas ubijając .Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą .Upiec ciasto w 180 st..35- 40 minut próbować patyczkiem .Jak jest suchy to ciasto gotowe.
Ciasto przekroić na pół.
Dolny blat smarujemy dżemem porzeczkowym , 3/4 masy śmietankowej ,ciasto porzeczkowe , masa ,owoce porzeczki czarne świeże lub mrożone i na koniec polewę .

Komentarze

Popularne posty