Przepyszne Chlebki do Żurku
Chlebki do żurku to obowiązkowy element na polskim stole do Żurku ,Barszczu białego a także Jesiennego krupniku.Nie wyobrażam sobie podawać tych zup na talerzach mimo , że nie ma żadnego z tym problemu ,poprostu smakują inaczej ...Jednak w takim chlebku smak i aromat jest zupełnie inny.Jeżeli planujesz ugotować Żur to polecam zrobić właśnie w takich chlebkach .Zapraszam.
Chlebki można zrobić na zakwasie .Niestety ja go nie mogę używać ze względu na alergię...
500 gr.mąki pszennej
300 ml.wody ciepłej
( Zakwas 75 gr.) Ja dałam 75 gr.mąkę żytnią lub dać więcej o te gramy mąkę pszenną.
15 gr.soli
25 gr.świeżych drożdży
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mąkę przesiać do miski ,dodać sól i drożdże ,zakwas lub mąkę żytnią ,teraz wlać wodę ciepłą na początku 200-250 ml., mieszać i zobaczyć czy trzeba dolać więcej bo każda mąka inaczej wchłania wodę...Wyrabiamy na gładkie ciasto.Ma być elastyczne ,zostawiamy na 20 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik 190 st.i przygotować blaszkę
Ciasto teraz po odpoczynku dzielimy na pół( na 2 chlebki)z każdego oderwać po kawałku na zrobienie uchwytu do woreczka chlebka .Ciasto każde na chlebki uformowač w kulę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,lekko je przycisnąć ręką na płasko .Zrobić na środku chlebków palcem dziurki i tam docisnąć kulki ciasta na uchwyty ,zrobić taki malutki stożek który pomoże nam utrzymać całość i włożyć w dziurkę .Teraz na blaszce chlebki spryskać obficie wodą i zostawić na 30 minut.do wyrośnięcia.Włożuc po tym czasie blaszkę do gorącego piekarnika ,chlusnąć wodą na spód piekarnika aby utworzyła się para i zamknąć piekarnik. Pieczemy chleb 30 minut.w 190 st.po 10 minutach zmniejszyć gaz do 180 st.i piec dalej.Po tym czasie zobaczyć czy chleb jest upieczony jeśli pukamy w spod chleba i usłyszymy pusty dźwięk wtedy chleb jest gotowy jeśli tego nie słyszymy to pieczemy jeszcze chwilę .Studzimy na kratce .Odcinamy pokrywkę chleba z uchwytem aby dał nam taka fajną pokrywkę .Jeszcze ciepły farsz wydrążyć z chlebka zostawiając ok 1.5 cm.miaższu i ugnieść ten rant palcami ,chlebek wtedy będzie taka miseczka mocniejsza i nie będzie przeciekać .Tak przygotowany chlebek jest już gotowy do podania z żurkiem.Smacznego .
Komentarze
Prześlij komentarz