Zupa Rybna z Karpia
Głowa, kręgosłup ,płetwy z karpia
1 płat mięsa z karpia
2 starte marchewki
1 starta pietruszka
0.5 cebuli kostka
Pół małego selera
Listek laurowy 2
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
0.5 łyżeczki ostrej papryki
1.5 łyżeczki papryki wędzonej
Sok z 0.5 cytryny wraz ze skórką startą
Ok.1 Łyżka cukru
Sól i pieprz biały
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka zmiksowanych pomidorów w całości
Kolendra
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Głowę ,kręgosłup i płetwy z karpia umyć i zalać wodą ok.1.5 l.Dodać listki laurowe i ziele gotować ok 30 minut.Wywar przecedzić zostawić tylko czysty rosół. Starte warzywa dodać do czystego bulionu rybnego w tym 0.5 cebuli i gotować na małym ogniu 30 minut .Wlać zmiksowane pomidory , koncentrat pomidorowy , paprykę słodką ,ostrą i wędzoną .Wymieszać. Płat ryby pokroić na kawałki dodać do zupy .Gotować jeszcze 15 minut.Wyjąč kawałki ryby , zupę zmiksować na krem .Przyprawić sokiem i skórką z cytryny do smaku i cukrem.Podawać z kawałkami ryby i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz