Zupa z Zielonych Szparagów


 Krem ze szparagów to ulubiona zupa moja i znajomych .Danie pyszne i bardzo zdrowe .Gdy tylko zaczynają się pokazywać w sklepie zaraz je kupuję i robię z nich przepyszne dania  w tym tę właśnie zupę.Warzywa są lekkostrawne , dietetyczne i warto pomyśleć o ich częstym spożywaniu że względu na ich wartość zdrowotny...

Kości schabowe  lub kurczak co kto lubi
Starte warzywa - marchew ,pietruszka , seler , por,
1 listek laurowy
1ziele angielskie
1 op.świezych szparagów
2-3 ziemniaki surowe , obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1 cebula
Kremówka 30 % jak kto lubi ( ją nie dodawałam )
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ugotować bulion z kości , warzyw , ziela ang. i listka laurowego.
Cebulę dokładnie pokroić w kostkę , a szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć cebulkę , aż do zeszklenia.
Do tego dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone ziemniaki . Smażymy , aż warzywa zmiękną .Na końcu dodajemy pocięte w kawałki szparagi ( główki odciąć i zalać w miseczce gorąca wodą   ) .
Doprawiamy solą , pieprzem , a potem smażymy jeszcze z 3 -5 minut.
Zawartość z patelni dorzucić do bulionu i gotować z 10 minut.Następnie   zupę przestudzić , dodać śmietanę i zblendować na gładki krem .
Przed podaniem podgrzać , włożyć odcedzone główki szparagów .Smacznego.




Komentarze

Popularne posty