Flaki po Zamojsku
Wspaniałe danie na rozgrzewkę kiedy aura nie sprzyja spacerom .Zupa bardzo sycąca ,pełna kawałków flaków i warzyw .Jest to jedno z polskich dań , które nie wszystkim smakuje bo np.nie tolerują podrobówe lub žle im się to danie kojarzy ( u mnie tak było).Jest to jeden z ulubionych przepisów na tę potrawę .Polecam , wypróbuj....Można też je pasteryzować w słoiki lub zamrozić .Ja akurat wszystko wekuję i w trudnych czasach są jak znalazł.Wtedy pasteryzuję je przez trzy dni :
1 dzień - 60 minut
2 dzień - 45 minut
3 dzień - 30 minut i gotowe.Takie słoiki mogą stać w piwnicy kilka lat.
0.5 kg.flaków wołowych gotowanych lub świeżych
( jak wolimy .Tylko wtedy musimy je długo gotować do miękkości ok 2-3 godzin)
400 ml.pulpy pomidorowej
Po 1 marchewce , pietruszce
Kawałek pora i selera(1/4)
1 litra bulionu wołowego
3 litry wody
3 duże łyżki majeranku
2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Sól i pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Flaki dokładnie umyć ( świeże namoczyć , pokroić i przemyć , włożyć do dużego gara i zalać 2 litrami wody.Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok.10 minut, odlać , przepłukać garnek i flaki.Wlozyć je do czystego garnka i znów zalać świeża woda 2 litry.Dodajemy listki i ziela angielskiego, umyte i obrane starte warzywa , ugotować z nich bulion na małym ogniu przez 2-3 godz aż zmiękną.)
Jeśli gotujemy już z ugotowanych flaków to gotujemy z 2 litrami wody ,warzywami startymi na dużych oczkach tarce i przesmażone na maśle aż się zeszklą ,listkami laurowymi i ziela angielskie przez 60 minut.
Jak warzywa i flaki będą miękkie wlać pulpę pomidorową oraz wszystkie pozostałe przyprawy .Gotować jeszcze 40 minut .Podajemy że świeżym pieczywem
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń