Gołąbki Małej Ogrodniczki
Kiedyś będąc w gościach znajoma poczęstowała mnie przepysznymi gołąbkami z kapusty pekińskiej .Po jakimś czasie postarałam się ten przepis odtworzyć i udało się .Wyszły super smaczne .Polecam.
1 duża kapusta pekińska
1 szkl.ryżu
2 szkło.wody
50 dag.mielonego mięsa wieprzowego
2 duże cebule
1 op.pieczarek
0.5 kostki smalcu
1 papryka czerwona
1 marchewka duża starta
1 pietruszka starta
Sól i pieprz
Sos Worcestershire
ulubioną przyprawę np.vegeta własnej roboty
estragon
bazylia
Zalewa do gołąbków:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
0.5 litra pulpy pomidorowej
Gorąca woda 300 ml.
Bazylia
Przyprawa domowa ulubiona
Sól i pieprz
Woda gorąca
1 łyżka mąki ziemniaczanej+ odrobiną do rozmieszania zimnej wody
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;:;;;::::::::::::::::::::;;;;;;;h
Kapustę Pekinkę sparzyć ,osuszyć , odciąć grubsze końce ( tak jak to robimy przy kapuście zwykłej na gołąbki ) .
Ryż ugotować w wodzie , wystudzić.Włożyć do dużej miski .Dodać mięso mielone .
Rozgrzać patelnię z odrobiną smalcu ,wrzucić na nią cebulkę drobno posiekaną , pokrojone drobno pieczarki , pokrojoną drobno paprykę , startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę .Posypujemy solą i pieprzem.Dusimy do miękkości.Dodajemy do ryżu i mięsa , przyprawiamy sosem Worcestershire, przyprawa domową ,pieprzem ,solą ,estragonem ,bazylią .Układamy farsz na liście kapusty pekińskiej i zawijamy .Układamy w naczyniu wyłożoną liśćmi kapusty zwinięte gołąbki .Przygotować sos ( zalewę )
Do gorącej wody dodajemy pulpę pomidorową ,przyprawy ,lekko zagotować i jak się zagotuje dodać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.Wymieszać.Gotowym sosem zalać gołąbki i wstawić do piekarnika 180 stopni na ok.1 godzinę ,aż zobaczymy jak się sos i gołąbki się rumienią lub w garnku na gazie na ok.1 godz.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz