Gołąbki Małej Ogrodniczki



 

Kiedyś będąc w gościach znajoma poczęstowała mnie przepysznymi gołąbkami z kapusty pekińskiej .Po jakimś czasie postarałam się ten przepis odtworzyć i udało się .Wyszły super smaczne .Polecam.

1 duża kapusta pekińska

1 szkl.ryżu

2 szkło.wody

50 dag.mielonego  mięsa wieprzowego

2 duże cebule 

1 op.pieczarek

0.5 kostki smalcu

1 papryka czerwona

1 marchewka duża starta

1 pietruszka starta

Sól i pieprz

Sos Worcestershire

ulubioną przyprawę np.vegeta własnej roboty

estragon

bazylia

Zalewa do gołąbków:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0.5 litra pulpy pomidorowej

Gorąca woda 300 ml.

Bazylia

Przyprawa domowa ulubiona

Sól i pieprz

Woda gorąca

1 łyżka mąki ziemniaczanej+ odrobiną do rozmieszania zimnej wody

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;:;;;::::::::::::::::::::;;;;;;;h 


Kapustę Pekinkę sparzyć ,osuszyć , odciąć grubsze końce ( tak jak to robimy przy kapuście zwykłej na gołąbki ) .

Ryż ugotować w wodzie , wystudzić.Włożyć do dużej miski .Dodać mięso mielone .

Rozgrzać patelnię z odrobiną smalcu ,wrzucić na nią cebulkę drobno posiekaną , pokrojone drobno pieczarki , pokrojoną drobno paprykę , startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę .Posypujemy solą i pieprzem.Dusimy do miękkości.Dodajemy do ryżu i mięsa , przyprawiamy sosem Worcestershire, przyprawa domową ,pieprzem ,solą ,estragonem ,bazylią .Układamy farsz na liście kapusty pekińskiej i zawijamy .Układamy w naczyniu wyłożoną liśćmi kapusty zwinięte gołąbki .Przygotować sos ( zalewę )

Do gorącej wody dodajemy pulpę pomidorową ,przyprawy ,lekko zagotować i jak się zagotuje dodać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.Wymieszać.Gotowym sosem zalać  gołąbki i wstawić do piekarnika 180 stopni na ok.1 godzinę ,aż zobaczymy jak się sos i gołąbki się rumienią lub w garnku na gazie na ok.1 godz.Smacznego. 

 



Komentarze

Popularne posty