Lekka Zupa Jarzynowa na Króliku
Comber królika lub udko
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera korzeniowego
Cebula
1 łyżka oliwy
Woda
Groszek zielony z puszki
Kalafior
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
0.5 litra mleka
1-2 łyżki śmietanki kremówki
Koperek
Natka
:::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę drobno posiekać.Kalafior opłukać w wodzie z octem aby usunąć meszki , podzielić na różyczki .W garnku rozgrzać oliwę z oliwek lub z avokado i zeszklić cebulę . Dodać marchew , pietruszkę i seler i smażyć do zeszklenia warzyw . Całość zalać 1 litrem wody i mlekiem.Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę .Dodać je do zupy wraz z kalafiorem.Doprawić solą i pieprzem do smaku i gałką muszkatołową. Wszystko gotować do miękkości ziemniaków i warzyw.Na koniec dodać odsączony groszek . Obieramy mięso z kości i dodajemy w kawałkach do zupy. Wlać śmietankę i posypać koperkiem z natką.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz