Mój ulubiony Klops z Jajkiem



 Zapamiętane z dzieciństwa jako ulubione danie z przedszkola .Do dziś pamiętam jego smak , zapach , aksamitny sos pieczeniowy ,niebo w gębie ...podane na talerzu z ziemniaczkami puree z koperkiem...

0.5 kg.łopatki zmielonej

0.5 kg karkówki zmielonej 

2 surowe jajka

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu ( jak potrzeba ) 

1 łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonej cebuli

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku

 0.5 łyżeczki chili  jak kto lubi lub mniej 

Sól do smaku

4 jajka gotowane na twardo

Forma keksowa na klopsa

100 ml.zimnej wody

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Mięsa oba wymieszać razem  , dodać wyciśnięty czosnek ,1 łyżkę suszonej cebuli , majeranek ,jajka surowe , pieprz ziołowy , pieprz czarny ,paprykę czerwoną i ostrą ,sól i zimną wodę .Wymieszać dokładnie na gładką masę .Keksówkę wysmarować olejem . Ułożyć na dnie połowę masy mięsnej , na nim o ranę wzdłuż jajka na twardo i znów mięso.Dobrze po bokach ścisnąć a wierzch wygładzić mokrą łyżką.Pieczemy klops przez 50 minut w 180 stopniach.Smacznego.

 

Komentarze

Popularne posty