Mój ulubiony Klops z Jajkiem
0.5 kg.łopatki zmielonej
0.5 kg karkówki zmielonej
2 surowe jajka
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
0.5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu ( jak potrzeba )
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
0.5 łyżeczki chili jak kto lubi lub mniej
Sól do smaku
4 jajka gotowane na twardo
Forma keksowa na klopsa
100 ml.zimnej wody
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięsa oba wymieszać razem , dodać wyciśnięty czosnek ,1 łyżkę suszonej cebuli , majeranek ,jajka surowe , pieprz ziołowy , pieprz czarny ,paprykę czerwoną i ostrą ,sól i zimną wodę .Wymieszać dokładnie na gładką masę .Keksówkę wysmarować olejem . Ułożyć na dnie połowę masy mięsnej , na nim o ranę wzdłuż jajka na twardo i znów mięso.Dobrze po bokach ścisnąć a wierzch wygładzić mokrą łyżką.Pieczemy klops przez 50 minut w 180 stopniach.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz