Rydze z Patelni w Sosie



 Muszę się przyznać że rydze jadłam poraz pierwszy w życiu i tylko z uprzejmości mojego znajomego , które obdarzył mnie tymi grzybami w imię starej znajomości :).... że uwielbiam grzyby , to szybciutko upichciłam  na patelni podając je tylko z chlebem.

Rydze oczyszczone i umyte 

1 cebula

1 ząbek czosnku

Śmietana kremówka 30 %

Masło + odrobiną oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Szczypta ulubionej przyprawy domowej

Natka pietruszki

bulion 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rydze oczyszczone i umyte pokroić na grubsze plasterki.Cebulę obrać i posiekać drobno.Czosnek obrać i drobno pokroić.Natkę posiekać.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z oliwą , dołożyć posiekaną cebulę i zeszklić, dodać czosnek ,chwilę podsmażyć ,dołożyć rydze . Smażymy ok.5-10 minut,dolewamy bulion, przyprawy , odrobinę kremowki i dusimy ,na nie wielkim ogniu aż sos nam zgęstnieje   .Dodajemy posiekaną natkę i gotowe .Smacznego.


Komentarze

Popularne posty