Sałatka z Kapusty jak u Chińczyka
Cieszę się , że mogłam wypróbować ten przepis bo sałatka jest wyśmienita .Cudownie pasuje do chińszczyzny ale też świetnie się zgrywa z naszą polską kuchnią.A najfajniejsze jest to , że może stać w słoiku i miesiąc ,wypróbowałam - nawet smak się nie zmienił a nawet myślę , że była jeszcze smaczniejsza :).
1/4 główki kapusty
1 marchewka
Zalewa :
::::::::;;;;;;;;
1/4 szkl. octu winnego
1/4 szkl.oleju
1 łyżeczka soli
1/4 szkl.cukru
1 ząbek czosnku
:::::::::::::::::::::::::
Kapustę cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach .
Przygotować zalewę z oleju , octu , cukru i soli . Wyciskamy czosnek . Zalewę podgrzewamy ( nie gotujemy ! ) i polewamy w misce kapustę wymieszaną z.marchewką.
Wszystko razem dobrze wymieszać , schłodzić. .Nakładać w wyparzone słoiki , zakręcić i do lodówki .Używamy tyle ile nam w danym momencie potrzeba posypując ją prażonymi orzeszkami ziemnymi.Smacznego.
Widze jak szerzy sie zachwyt nad zakwaszana octem kapusta i nie rozumie dlaczego.? Przeciez nasza kiszona kapusta jest duzo,duzo zdrowsza i tez mozna ja zrobic w ciagu tygodnia,
OdpowiedzUsuńNa.pewno polska kiszona kapusta jest zdrowsza ale akurat mamy tutaj przepis z octem winnym też zdrowym a z kapusty kiszonej będzie innym razem .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń