Sałatka z Kapusty jak u Chińczyka



Cieszę się , że mogłam wypróbować ten przepis bo sałatka jest wyśmienita .Cudownie pasuje do chińszczyzny ale też świetnie się zgrywa z naszą polską kuchnią.A najfajniejsze jest to , że może stać w słoiku i miesiąc ,wypróbowałam - nawet smak się nie zmienił a nawet myślę , że była jeszcze smaczniejsza :). 


 1/4 główki kapusty 

1 marchewka


Zalewa :

::::::::;;;;;;;;

1/4 szkl. octu winnego

1/4 szkl.oleju

1 łyżeczka soli

1/4 szkl.cukru 

1 ząbek czosnku

:::::::::::::::::::::::::

Kapustę  cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach .

Przygotować zalewę  z oleju , octu , cukru i soli . Wyciskamy czosnek . Zalewę podgrzewamy ( nie gotujemy ! ) i polewamy w misce  kapustę wymieszaną z.marchewką.

Wszystko razem dobrze wymieszać , schłodzić. .Nakładać w wyparzone  słoiki  ,  zakręcić i do lodówki .Używamy tyle ile nam w danym momencie potrzeba posypując ją prażonymi orzeszkami ziemnymi.Smacznego.


Komentarze

  1. Widze jak szerzy sie zachwyt nad zakwaszana octem kapusta i nie rozumie dlaczego.? Przeciez nasza kiszona kapusta jest duzo,duzo zdrowsza i tez mozna ja zrobic w ciagu tygodnia,

    OdpowiedzUsuń
  2. Na.pewno polska kiszona kapusta jest zdrowsza ale akurat mamy tutaj przepis z octem winnym też zdrowym a z kapusty kiszonej będzie innym razem .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty