Sos Kabul do Sloików


 

Orientalny sos na bazie pomidorów ,  który ma długą tradycję w naszych kuchniach , zwłaszcza za czasów PRL.Stworzony jest na bazie pomidorów lub koncentratów i orientalnych przypraw jak imbir , cynamon , goździki ,gałka muszkatołowa , papryka słodka sypana , liść laurowy i pieprz .

Zastosowanie tego sosu jest ogromne . Można go traktować jako keczup , używać do  zimnych mięs , pizzy , makaronu , ale też może.byc użyty do przygotowania sosów do mięs gotowanych i dań orientalnych , grilla ( pyszne są żeberka ) , przekąsek i sałatek czy też marynat .

4 kg.pomidorów 

0.5 kg .cebuli

1 litr octu winnego

1 łyżka imbiru

1 łyżka pieprzu mielonego

1 łyżka papryki słodkiej sypanej

1 łyżka cynamonu

1 gałka utarta muszkatołowa

0.5 kg.cukru

 liść laurowy

3 łyżki musztardy 

Goździki 

małe słoiczki 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pomidory pokroić i dodać cebulę , dusić do miękkości pod przykryciem . Przetrzeć przez sito  .Zrobić zalew z octu przypraw i cukru .Zalać zalewą pomidory z cebulą .

Wszystko ze sobą w garnku zagotować przez 1 godzinę  , dodać musztardę i sól,odstawić na całą noc do ostygnięcia .Po tym czasie znów podgrzać i gorący sos wlać do małych słoiczków ,zakręcić i pasteryzować 15 minut.Smacznego.




Komentarze

Popularne posty