Sos Kabul do Sloików
Orientalny sos na bazie pomidorów , który ma długą tradycję w naszych kuchniach , zwłaszcza za czasów PRL.Stworzony jest na bazie pomidorów lub koncentratów i orientalnych przypraw jak imbir , cynamon , goździki ,gałka muszkatołowa , papryka słodka sypana , liść laurowy i pieprz .
Zastosowanie tego sosu jest ogromne . Można go traktować jako keczup , używać do zimnych mięs , pizzy , makaronu , ale też może.byc użyty do przygotowania sosów do mięs gotowanych i dań orientalnych , grilla ( pyszne są żeberka ) , przekąsek i sałatek czy też marynat .
4 kg.pomidorów
0.5 kg .cebuli
1 litr octu winnego
1 łyżka imbiru
1 łyżka pieprzu mielonego
1 łyżka papryki słodkiej sypanej
1 łyżka cynamonu
1 gałka utarta muszkatołowa
0.5 kg.cukru
liść laurowy
3 łyżki musztardy
Goździki
małe słoiczki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pomidory pokroić i dodać cebulę , dusić do miękkości pod przykryciem . Przetrzeć przez sito .Zrobić zalew z octu przypraw i cukru .Zalać zalewą pomidory z cebulą .
Wszystko ze sobą w garnku zagotować przez 1 godzinę , dodać musztardę i sól,odstawić na całą noc do ostygnięcia .Po tym czasie znów podgrzać i gorący sos wlać do małych słoiczków ,zakręcić i pasteryzować 15 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz