Ciasto 3 Bit Pani Gieni
1 puszka masy kajmakowej np.krówka
300 gr.herbatników typu Petit Beurer
50 gr.gorzkiej czekolady
Masa budyniowa:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
135 gr.masła
2 op.budyniu waniliowego bez cukru
600 ml.mleka
2.5 łyżki cukru
Masa Śmietankowa :
::::::::::::::::::::::::::::::::;:::::
400 gr.śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3-4 krople ekstraktu waniliowego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W misce wymieszać proszek budyniowy , cukier , 140 ml.mleka .
Pozostałe mleko 450 ml. zagotować w garnku.
Zawartość miski wlać do gotującego się mleka , energicznie mieszać by nie było grudek .Gotować jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu aby się nie przypaliło , cały czas mieszając .
Zestawić budyń z ognia , przykryć garnek folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia .
Puszkę masy kajmakowej wstawić na chwilę do garnka z gorącą wodą .Dzięki temu będzie łatwiej masę rozsmarować .
Formę o wymiarach 20x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia , by ułatwić późniejsze wyjęcie ciasta .
Spód wyłożyć ciasteczkami .
Rozłożyć masę na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą ciasteczek .
Miękkie masło utrzeć w mikserze na jasną puszystą masę na wysokich obrotach .Zmniejszyć obroty i łyżką dodawać budyń .Zmiksować całość na gładką masę .
Rozsmarować krem budyniowy na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą ciastek .
Teraz do miksera wlać śmietankę i ubić ja na wysokich obrotach .Gdy śmietana będzie już puszysta dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijać jeszcze przez chwilę .
Rozsmarować bitą śmietanę na herbatnikach i wyrownać.Posypać startą czekoladą o wstawić do lodówki na.minimum 12 godzin.Smacznego .
Komentarze
Prześlij komentarz