Jak zrobić Olej z Bazylii
Na
Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii , tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej . Wspaniały dodatek do sałatek , mięs , kanapek , kurczaka , ryb , warzyw i czego dusz by chciała ...Ziołu Bazylii przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie , ponieważ słowo "Bazylia " odwoływało się do bazyliszka , tak bardzo znanego nam z bajek , bo właśnie ta roślina była traktowana jak talizman przeciwko tego potwora .
1 pęczek świeżej bazylii
Oliwa z oliwek virgine ok 0.5 szkl.- można dać więcej
Sloiczek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bazylię umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem .
Słoiczek na oliwę umyć w płynie , opłukać i osuszyć .
Do garnuszka wlać oliwę z oliwek i podgrzać do temp.75 st.-80 st.
Garnek zdjąć z ognia , włożyć posiekaną bazylię i odstawić na 30 minut .
Wyjąć sitko i wylożyć je podwójną założoną gazą i ustawiamy na misce .
Po 30 min.lub nawet lepiej godzinie oliwę blendujemy a następnie przecedzamy przez sitko .Zakręcamy szczelnie słoiczek i odstawiamy do lodówki na ok na całą noc .
Resztki bazylii z sitka co zostały wyrzucamy , oliwę przelewamy do czystej buteleczki na oliwę i szczelnie zamykamy .Tak przygotowaną oliwę przechowujemy w lodówce ok.3-4 tygodni.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz