Jak zrobić Olej z Bazylii

Na


 Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii , tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej . Wspaniały dodatek do sałatek , mięs , kanapek , kurczaka , ryb , warzyw i czego dusz by chciała ...Ziołu Bazylii przypisywano czarodziejskie moce już  w Starożytnym Rzymie , ponieważ słowo "Bazylia " odwoływało się do bazyliszka , tak bardzo znanego nam z bajek , bo właśnie ta roślina była traktowana jak talizman przeciwko tego potwora .


1 pęczek świeżej bazylii 

Oliwa z oliwek virgine ok 0.5 szkl.- można dać więcej

Sloiczek

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bazylię umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem .

Słoiczek na oliwę umyć w płynie , opłukać i osuszyć .

Do garnuszka wlać oliwę z oliwek i podgrzać do temp.75 st.-80 st.

Garnek zdjąć z ognia , włożyć posiekaną bazylię i odstawić na 30 minut . 

Wyjąć sitko i wylożyć je podwójną  założoną  gazą i ustawiamy na misce .

Po 30 min.lub nawet lepiej godzinie oliwę blendujemy  a  następnie przecedzamy przez sitko .Zakręcamy szczelnie słoiczek i odstawiamy do lodówki na ok na całą noc .

Resztki bazylii z sitka co zostały wyrzucamy , oliwę przelewamy do czystej buteleczki na oliwę i szczelnie zamykamy .Tak przygotowaną oliwę przechowujemy w lodówce ok.3-4 tygodni.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty