Najlepsza Zupa Grochowa mojego Taty z Kiszonym Ogórkiem


 Nie ma to jak dobra ,smaczna domowa grochówka .Pełna smaku boczku ,kości schabowych i grochu.Zupq bardzo sycąca świetna na jesienne i zimowe dni.


  • 2 szklanki grochu
    Kilka kości schabowych
    30-40 dag boczku
    30 dag cienkiej kiełbasy
    10 dag słoniny
    4 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    1 pietruszka
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • Natka pietruszki 
  • Kilka ziaren jałowca 
  • mielony pieprz
    ziele angielskie
    2 ząbki czosnku
  • ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  • Dzień wcześniej wieczorem namoczyć groch.Na drugi dzień groch odlać i zalać świeża wodą , postawić na gazie , włożyć umyte kości schabowe , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec kilka kulek .
  • Warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do zupy .Boczek z kiełbasą  i słoninę pokroić w kostkę.Ogorka kiszonego zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Groch z warzywami i kośćmi gotujemy do miękkości grochu ( ją to lubię jak groch się rozpadnie ) mniej więcej to trwa ok 2 godz.Wyjąć kości z zupy.
  • Słoninę na małym ogniu wytopić w międzyczasie dodać kielbasę i boczek , smażymy na złoty kolor.Dodajemy do zupy .Wyciskamy czosnek  i przyprawiamy majerankiem , solą i pieprzem ,posiekaną natką a na koniec dodać startego ogórka .Wymieszać , 5 min.jeszcze gotować .Gotowe i Smacznego.

Komentarze

Popularne posty