Najlepsza Zupa Grochowa mojego Taty z Kiszonym Ogórkiem
Nie ma to jak dobra ,smaczna domowa grochówka .Pełna smaku boczku ,kości schabowych i grochu.Zupq bardzo sycąca świetna na jesienne i zimowe dni.
- 2 szklanki grochu
Kilka kości schabowych
30-40 dag boczku
30 dag cienkiej kiełbasy
10 dag słoniny
4 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1 pietruszka - 1 ogórek kiszony
- 2 marchewki
- 2 łyżki przyprawy warzywnej
- Natka pietruszki
- Kilka ziaren jałowca
- mielony pieprz
ziele angielskie
2 ząbki czosnku - ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
- Dzień wcześniej wieczorem namoczyć groch.Na drugi dzień groch odlać i zalać świeża wodą , postawić na gazie , włożyć umyte kości schabowe , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec kilka kulek .
- Warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do zupy .Boczek z kiełbasą i słoninę pokroić w kostkę.Ogorka kiszonego zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Groch z warzywami i kośćmi gotujemy do miękkości grochu ( ją to lubię jak groch się rozpadnie ) mniej więcej to trwa ok 2 godz.Wyjąć kości z zupy.
- Słoninę na małym ogniu wytopić w międzyczasie dodać kielbasę i boczek , smażymy na złoty kolor.Dodajemy do zupy .Wyciskamy czosnek i przyprawiamy majerankiem , solą i pieprzem ,posiekaną natką a na koniec dodać startego ogórka .Wymieszać , 5 min.jeszcze gotować .Gotowe i Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz