Szaszłyki w sosie Teriyaki z Sezamem
Na jedną porcję : Kilka pieczarek
10 dag.mięsa z kurczaka
Imbir
Kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka sosu Teriyaki
1 ząbek czosnku
Kumin
1 łyżeczka słodkiej sypkiej
papryki o szczypta ostrej
Sezam biały
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek odrobina
2 patyczki do szaszłyków
Patelnia grillowa
Sałatka z pomidorów : pomidor
Szczypiorek
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
::::: ::::;;:::::::::::::: ::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::
Warzywa umyć i osuszyć.Patyczki namoczyć w zimnej wodzie aby się nie paliły .Mieso kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w większą kostkę , przyprawić kuminem, paprykami obiema ,solą ,pieprzem, sosem teriyakim .Zostawić na 2 godz . w lodówce . Pieczarki przekroić na ćwiartki ( wybierzmy małe ).
Na patyczki nabijamy mięsko , pomidorka ,pieczarkę i to samo robimy z drugim patyczkiem.
Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oliwy i smażymy z obu stron na złoty kolor nasze szaszłyki.Gotowe posypać sezamem.
Pomidory kroimy w plasterki , szczypiorek siekamy drobno ,mieszamy z pomidorkiem ,solą ,pieprzem i odrobiną oliwy.Podajemy że sałatą i szaszłykami.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz