Zupa z Cukini na bazie Przecieru z Dyni i Lubczyka
1 mała dynia
2 małe cukinie ( kawałek zostawić że skórką )
1 papryka świeża czerwona
2 litry wody
1 cebula
śmietanka kremówka 30 % ok 0.5 szkl.
Świeży lubczyk lub jak nie macie to łyżka maggi lub suszony 1.5 łyżeczki
Sos sojowy do smaku
1 łyżka masła do smażenia
Sól
Pieprz
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;
Z dyni wydrążyć miąższ , pokroić w kostkę .Paprykę oczyścić gniazda i pokroić w kostkę , to samo zrobić z cukinią .
Dynię włożyć do garnka , dodać lubczyk , dolać wody , rozgotować na puree.Dodać paprykę . Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle , dodać do zupy , lekko posolić.
Dodać po chwili cukinię kostkę i gotować do miękkości .Doprawić sosem sojowym , solą i pieprzem.
Zupę możemy zmiksować na krem lub pozostawić kantaka jaka jest.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz