Kruche Waniliowe Rogaliki


Delikatne , kruche ciasteczka do kawy pełne orzechów laskowych .Bardzo polecam te słodkości .


 

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8 g, najlepiej z prawdziwą wanilią
  • 100 g zmielonych orzechów – migdałów lub orzechów włoskich mogą być ze skórką

dodatkowo:

  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zagniatamy  ciasto z masłem, mąką , solą, cukrem pudrem i waniliowym, orzechami. Ciasto będzie na początku sypkie, ale po chwili się da fajnie nam się zagnieść.Formujemy 4 wałki (o wymiarach około 18x3cm), owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Po upływie tego czasu każdy wałek pociąć nożem na ok 1 cm plasterki.Każdy plasterek zgniatać palcami tworząc wałek, następnie zagiąć wałek na kształt półksiężyca. Ciasto nie jest łatwe do formowania, będzie się na początku trochę kruszyć , ale po chwili masło trochę zmięknie i będzie o wiele łatwiej formować ciasteczka .Jeśli nie macie czasu można to upiec ciastka po prostu w foremce na rogaliki.Ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciastka 8-10 min, po upłynięciu 7-8 minut dokładnie obserwować ich kolor, gdy będą tylko leciutko złociste na końcach wyjmujemy je z piekarnika, powinny być zupełnie blade na wierzchu i miękkie (za długo pieczone będą za twarde). Wystudzić na kratce. wraz z papierem na którym się piekły.Jeszcze ciepłe oprószmy je cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak ostygną przechowywać w szczelnie zamykającej się puszce, mogą tam leżeć 2-3 tygodnie.
  •  

Komentarze

Popularne posty