Nietypowy Kapuśniaczek z Kaszą Białą Gryczaną
Co roku kiszę i przetwarzam warzywa i kapusta jest właśnie z mojej beczki :) .Resztę przerobiłam do słoików , która została na dnie , z grzybkami suszonymi i zapsteryzowana.Moze znów teraz postać przez całe lato ...
2 garści kiszonej kapusty
Kasza gryczana biała 6 dag
1 marchewka
1 pietruszka
0.5 małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1.5 litra wywaru warzywnego
1 łyżeczka masła klarowanego
3-4 suszone Grzybki
1 łyżeczka powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki kminku mielonego
Odrobina gałki muszkatołowej i cynamonu
1/2 łyżeczki majeranku
Liść laurowy
Ziele angielskie 3 kulki
4 kulki jałowca
3 goździki
Sól i pieprz
Miód do smaku jak potrzeba
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kapustę umyć ,odsączyć ,pokroić drobno .Warzywa obrač , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać drobno .
Na patelni rozgrzać masło klarowane , włożyć cebulę i zeszklić na lekko złoto , wycisnąć czosnek , dodać warzywa ,przesmażyć aż zaczną błyszczeć .Warzywa przełożyć do garnka.zalač wywarem , dodać kapustę kiszoną ,Grzybki suszone zmielone w.młynku,listek laurowy ,ziele ang.,jałowiec i goździki, posolić lekko .Gotować wszsytko do miękkości.Pod koniec gotowania dodać ugotowaną kaszę b.gryczaną,wszsytkie przyprawy ,powidła śliwkowe, gałkę i cynamon, gotować jeszcze z 5 minut...
Komentarze
Prześlij komentarz