Nietypowy Kapuśniaczek z Kaszą Białą Gryczaną


 

Co roku kiszę i przetwarzam warzywa i kapusta jest właśnie z mojej beczki :) .Resztę przerobiłam do słoików , która została na dnie , z grzybkami suszonymi i zapsteryzowana.Moze znów teraz postać przez całe lato ...


2 garści kiszonej kapusty

Kasza gryczana biała 6 dag

1 marchewka

1 pietruszka

0.5 małego selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

1.5 litra wywaru warzywnego

1 łyżeczka masła klarowanego

3-4 suszone Grzybki

1 łyżeczka powideł śliwkowych

1/2 łyżeczki kminku mielonego

Odrobina gałki muszkatołowej i cynamonu

1/2 łyżeczki majeranku

Liść laurowy

Ziele angielskie 3 kulki

4 kulki jałowca

3 goździki 

Sól i pieprz

Miód do smaku jak potrzeba 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kapustę umyć ,odsączyć ,pokroić drobno .Warzywa obrač , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać drobno .

Na patelni rozgrzać masło klarowane , włożyć cebulę i zeszklić na lekko złoto , wycisnąć czosnek , dodać warzywa ,przesmażyć aż zaczną błyszczeć .Warzywa przełożyć do garnka.zalač wywarem , dodać kapustę kiszoną ,Grzybki suszone zmielone w.młynku,listek laurowy ,ziele ang.,jałowiec i goździki, posolić lekko .Gotować wszsytko do miękkości.Pod koniec gotowania dodać ugotowaną kaszę b.gryczaną,wszsytkie przyprawy ,powidła śliwkowe, gałkę i cynamon, gotować jeszcze z 5 minut...

Komentarze

Popularne posty