Szparagi z Krewetkami
10 dag.krewetek
0.5 pęczka szparagów
1 marchewka
1 cukinia
1 cebula
1 łyżeczka oleju z oliwek
1 łyżeczka masła klarowanego
100 ml.bulionu warzywnego
2 łyżka soku z cytryny
Pieprz
2-3 gałązki bazylii
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Szparagi obrać jeśli są białe , zielone tylko pozbawić zdrewniałych końcow.Marchewke i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki lub użyć obieraczki co kroi warzywa na spaghetti...
Cebulę posiekać drobno , zeszklić na maśle klarowanym .Dodać warzywa , smażyć razem , ciągle mieszając .Wlać bulion , gotować 5-10 minut na małym ogniu.
Szparagi wyjąć z garnka , osączyć o zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Krewetki opłukać , osuszyć , skropić sokiem z cytryny
Oprószyć solą i pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej oliwek ,wrzucić krewetki i smażyć ok.3 min.
Podrywać listki bazylii ( kilka użyć do dekoracji ), pokroić je w wąskie paseczki i posypać krewetki.Szparagi przelożyc na talerz ,podawać z warzywami i krewetkami.Idekorować listkami Bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz