Szparagi z Krewetkami




Delikatna potrawa na bazie cukini ,marchewki i krewetek.Z białym winem jest wyśmienita .Pełna smaku duszonych warzyw na maśle nutą kolendry i kruchością szparagów.

10 dag.krewetek

0.5 pęczka szparagów 

1 marchewka

1 cukinia

1 cebula

1 łyżeczka oleju z oliwek

1 łyżeczka masła klarowanego

100 ml.bulionu warzywnego

2 łyżka soku z cytryny

Pieprz

2-3 gałązki bazylii

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Szparagi obrać jeśli są białe , zielone tylko pozbawić zdrewniałych końcow.Marchewke i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki lub użyć obieraczki co kroi warzywa na spaghetti...

Cebulę posiekać drobno , zeszklić na maśle klarowanym .Dodać warzywa , smażyć razem , ciągle mieszając .Wlać bulion , gotować 5-10 minut na małym ogniu.

Szparagi wyjąć z garnka , osączyć o zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Krewetki opłukać , osuszyć , skropić sokiem z cytryny

Oprószyć solą i pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej  oliwek ,wrzucić krewetki i smażyć ok.3 min.

Podrywać listki bazylii ( kilka użyć do dekoracji ), pokroić je w wąskie paseczki i posypać krewetki.Szparagi przelożyc na talerz ,podawać z warzywami i krewetkami.Idekorować listkami Bazylii.

Komentarze

Popularne posty