Król Lew Przepisy Pani Gieni.



 Kolejne super ciacho w wykonaniu pani Gieni.Ciasto z biszkoptowym , lekkim ciastem , kremu i ryżu preparowanego z kaimakiem .Posypane orzeszkami ziemnymi.

Biszkopt :
:::::::::::::::::
6 jajek
3/4 szkl.cukru
1 szkl.mąki tortowej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 łyżki kakao

Krem:
::::::::::::::;;;;;
1200 ml.mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 gr.sztuka
1 łyżka mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 gr.masła
3/4 szkl.cukru

Ryż:
::::::::::::::::::::
Ok.100 gr.ryżu preparowanego
1 puszka masy kajmakowej 400 gr.

Dodatkowo:
:::::;;:::::::::::::::::::
Orzeszki ziemne solone lub nie 
Można użyć polewy czekoladowej 50 gr.
Pani Gienia użyła kremu .


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Robimy bazę do kremu :

Do garnka wlewamy mleko , cukier , budynie , mąkę pszenną i ziemniaczaną , mieszamy dokładnie i gotujemy mieszając aby nam się krem nie przypalił do momentu aż zrobi się budyń.Ostudzić.

Bierzemy się za zrobienie biszkoptu :

Żółtka oddzielamy od.białek .Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie wciąż miksując  stopniowo dodajemy cukier - chwilkę miksujemy aby on się nam rozpuścił i zmniejszamy obroty miksera dla dodania żółtek ,miksujemy.
Do miski przesiewany mąkę z kakao , delikatnie mieszamy łyżką by nam ciasto nie opadło i nie straciło puszystości .Przekładamy masę na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st.gira - dół bez termoobiegu i pieczemy 25 minut.do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody .
Pierwszy z nich wkładamy do blaszki z powrotem i lekko nasączamy kawą.

Ucieramy krem:

Masło ,które było w temp.pokojowej ucieramy na puch , następnie wciąż miksując dodawać budyń który przygotowaliśmy a który też wcześniej wyjęliśmy by miało temperaturę pokojową.

Ryż i masę kajmakową przekładamy do miski , mieszamy łyżką tak by zmienić jej konsystencję na bardziej płynną  a ryż żeby cały pokrył się masą.

Na pierwszy spod biszkoptowy nasączony kawą wykładamy 1/3 kremu , delikatnie rozsmarowujemy i wykładamy na niego ryż z kajmakiem, dociskamy łyżką aby by ciasno przylegał do kremu i wykładamy kolejną porcję 1/3 kremu .Na krem dajemy drugą część biszkoptu , nasączamy go lekko kawą , smarujemy  resztą kremu i ciasto posypujemy posiekanymi  orzeszkami ziemnymi .Można ciasto polać też czekoladą . Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty