Bigos z Fasoli


I kolejny mój przepis zrobiony coś z niczego na szybko w 15 minut .Dietetyczny Bigos z fasoli .Łapcie , dopóki jest jeszcze ciepły  ha ha 🤣.Bigosiku wychodzi sporo , więc może być na dwa dni ...

5 - 10 dag domowej ,indyczej kiełbaski lub innej 

4 kulki jałowca rozgniecionego

6 szt.sporych pieczarek

0.5 szt.cebuli 

1 puszka czerwonej fasoli

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka miodowej musztardy

Sól i pieprz ,ulubiona przyprawę , 

1 łyżeczka majeranku

700 ml.bulion

1.5 łyżeczki serka mascarpone

Natka pietruszki

1 łyżka domowego koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej gęstej.

1 łyżeczka  masła klarowanego

1 ,5 łyżeczki oliwy z awokado

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Cebulkę drobno posiekać ,pieczarki pokroić w plasterki i na pół,kiełbaskę w skośne plastry.Fasolke odcedzić z płynu ma sicie .

Masło i oliwę rozgrzać w garnku ,wrzucić cebulkę ,zeszklić na lekko złoty kolor.Dodać kiełbaskę ,chwilę smażyć aż straci wodę ,dodać pieczarki a na koñcu dodać  przecier pomidorowy ,smażyć z minutę ,dwie .

Zalać bulionem ,przyprawić tymiankiem ,jałowcem ,solą i pieprzem .Dodać musztardę miodową ,fasolę czerwoną .Jak jest za dużo płynu to go redukujemy na małym ogniu i zostawiamy tyle ile nam odpowiada .Dodajemy majeranek i serek mascarpone ,mieszamy .Chwilę jeszcze dusić ,wsypać sporo natki ,wymieszać i gotowe.

 

Komentarze

Popularne posty