Dorsz po Grecku


 Najlepsza ryba po Grecku , lekka ,dietetyczna i wyśmienita .Polecam .

Danie kolacyjne .

10 dag.dorsza 

1 duża marchewka

1 mała pietruszki

Kawałek selera i pora

1 cebula

1 łyżeczka masła klarowanego i oliwy z oliwek

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 łyżeczka przecieru gęstego pomidorowego

1/3 łyżeczki chili 

Sól i pieprz

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczki  musztardy z miodem

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Rybę ugotować w wodzie przez 10 minut.Odcedzic i trzymać w cieple.

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach .

Cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i oliwę z oliwek , dodać warzywa wraz z cebulą  i smażyć aż zmiękną .

Zalać pomidorami z puszki , dodać przecier pomidorowy, musztardę .Przyprawić chili ,solą i pieprzem ,wlać ocet winny ,wymieszać.Sos zredukować gotując na małym ogniu .Ostudzić  .Rybę ułożyć na talerzu i przekryć duszonymi warzywami .Podawać od razu.



Komentarze

Popularne posty