Dorsz po Grecku
Najlepsza ryba po Grecku , lekka ,dietetyczna i wyśmienita .Polecam .
Danie kolacyjne .
10 dag.dorsza
1 duża marchewka
1 mała pietruszki
Kawałek selera i pora
1 cebula
1 łyżeczka masła klarowanego i oliwy z oliwek
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżeczka przecieru gęstego pomidorowego
1/3 łyżeczki chili
Sól i pieprz
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczki musztardy z miodem
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rybę ugotować w wodzie przez 10 minut.Odcedzic i trzymać w cieple.
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach .
Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i oliwę z oliwek , dodać warzywa wraz z cebulą i smażyć aż zmiękną .
Zalać pomidorami z puszki , dodać przecier pomidorowy, musztardę .Przyprawić chili ,solą i pieprzem ,wlać ocet winny ,wymieszać.Sos zredukować gotując na małym ogniu .Ostudzić .Rybę ułożyć na talerzu i przekryć duszonymi warzywami .Podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz